Glaucoom
Glaucoom, ook wel groene staar genoemd, is een oogaandoening die gepaard gaat met een verhoogde druk in het oog, waardoor de oogzenuw beschadigd wordt.
De oogzenuw is het gedeelte van het oog dat de visuele signalen doorstuurt naar de hersenen.
Schade aan de oogzenuw veroorzaakt uitval van kleine gedeelten van het gezichtsveld met vlekken die steeds waziger en donkerder worden als gevolg.
Soorten glaucoom
Naast open hoek glaucoom, de chronische variant, bestaat er ook een acute vorm, het gesloten hoek glaucoom. Gesloten hoek glaucoom gaat gepaard met een plotse oogdrukstijging, veel pijn, een rood oog en een algemene misselijkheid. Deze vorm moet snel behandeld worden.
Er bestaat ook nog secundair glaucoom, waarbij de oogdrukstijging het gevolg is van een locale of algemene aandoening of van het gebruik van medicatie zoals cortisone.
Glaucoom is meestal een probleem van beide ogen, hoewel het proces in het ene oog sneller kan evolueren dan in het andere. Glaucoom is een aantasting van het oog alleen en vormt geen gevaar voor de rest van het lichaam, er is ook geen rechtstreeks verband met de bloeddruk.