Oorzaken nierstenen
Nierstenen kunnen gevormd worden als de urine te hoge concentraties van een bepaalde stof bevat en deze stof niet in de urine oplost.
De meest voorkomende oorzaak van nierstenen is een onvoldoende opname van vocht door het lichaam. Als we weinig drinken, is onze urine geconcentreerder en kunnen er zich gemakkelijker nierstenen vormen. Andere oorzaken zijn stofwisselingsziekten, ontstekingen en vernauwingen in de urinewegen.
De meeste nierstenen bestaan uit calcium. Daardoor dacht men vroeger vaak dat kalkrijke voeding de voornaamste oorzaak was. De patiënt moest dan een kalkarm dieet volgen. Een verhoogd calciumgehalte in de urine vergroot het risico op nierstenen inderdaad, maar dat is meestal niet het gevolg van een te kalkrijke voeding. Een niersteen vormt zich ook lang niet bij iedereen met te veel calcium in de urine. De urine bevat namelijk ook stoffen die steenvorming in de nieren tegengaan.
Nierstenen kunnen ook gevormd worden door struviet. Deze nierstenen zijn vaak het gevolg van urineweginfecties.
Een te grote hoeveelheid urinezuur in de urine kan ook de vorming van nierstenen in de hand werken. Dat urinezuur is afgeleid van de purines die vooral in dierlijke voedingsmiddelen als vlees, zeevruchten en gevogelte zitten.
Ten slotte kunnen nierstenen ook gevormd worden door cystine, maar deze soort is erg zeldzaam.