Nierstenen voorkomen

Veel (water)drinken is de meest efficiƫnte manier om nierstenen te voorkomen. Hoe dunner de urine, hoe sneller hij zal doorstromen, waardoor de stoffen die een risico vormen zich niet kunnen ophopen tot stenen. Per dag zou je ongeveer 1,5 liter water moeten drinken.

Vroeger werd vaak gedacht dat het aangewezen was de calciuminname te beperken, omdat de meeste nierstenen bestaan uit een ophoping van calcium. Maar een beperking van calcium zal het risico op nierstenen integendeel nog vergroten. Calcium vormt in de nieren namelijk een verbinding met oxalaat, een andere stof die verantwoordelijk is voor nierstenen en die in combinatie met te weinig calcium gemakkelijker uitgroeit tot nierstenen.

Als je last hebt van hyperoxalurie (een verhoogd oxaalgehalte in de urine) kun je best oxalaatrijke voedingsmiddelen vermijden.  Oxalaat zit onder meer in  thee, cola, aardbeien, rabarber, tomaten, spinazie, bieten, chocolade, noten, enz.

Al je urinezuurstenen hebt, kun je best minder voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan purines. Vis en vlees zijn rijk aan purines.

Voedingsmiddelen die dierlijke eiwitten bevatten (vlees, vis, eieren) en zout en suiker kun je best met mate consumeren.

Lees meer over: calcium , niersteen , nierstenen , urine