Oorzaken blaaskanker

Blaaskanker is een vorm van kanker waarbij zich kankercellen (of carcinomen) ontwikkelen in je blaas. Omdat het gaat om een intern orgaan dat zich nogal diep in het lichaam situeert, uit de kanker zich in weinig symptomen en is hij moeilijk op te sporen. Ook de oorzaken van blaaskanker zijn niet duidelijk, al is men het er wel over eens dat roken een belangrijke risicofactor vormt. Ook radioactieve straling, een parasitaire infectie en blootstelling aan bepaalde chemicaliën kunnen (blaaskanker) in de hand werken.

Zoals bij andere vormen van kanker, ontstaat blaaskanker wanneer het groeiproces van de cellen in je blaas uit de hand loopt. Deze cellen groeien en delen niet zoals gepland, maar beginnen te muteren en razendsnel te delen. Samen vormen deze abnormale cellen een tumor. Men onderscheidt verschillende vormen van blaaskanker, naargelang de aard van de cellen waarin de kanker ontstaat. De diagnose van het juiste type stellen, is ook belangrijk naar de behandeling toe. Er zijn drie types blaaskanker, namelijk het transitioneel cel carcinoom, het adenocarcinoom en het Squamous cel carcinoom. Het kan echter ook voorkomen dat meerdere types cellen aan de basis liggen van de blaaskanker. Dit wordt meestal uitgewezen door onderzoek.

TTC

Het transitioneel cel carcinoom of TCC veroorzaakt de overgrote meerderheid van de gevallen van blaaskanker. Het gaat om cellen die de binnenzijde van je blaas voeren. Transitionele cellen zetten uit wanneer je blaas gevuld is en trekken samen wanneer je blaas leeg is. Dezelfde cellen vormen de binnenkant van je urineleiders en je urinebuis. Op deze plaatsen kunnen zich ook tumoren ontwikkelen.

Adenocarcinoom

Het adenocarcinoom ontwikkelt zich in cellen die specifiek verantwoordelijk zijn voor de slijmvliesproductie in je lichaam. Zij vormen dus de klieren die slijmvlies afscheiden. Adenocarcinoom aan de blaas is een zeldzame vorm van blaaskanker.

Squamous cel carcinoom

Het squamous cel carcinoom is het derde type blaaskanker. Cellen van Squamous verschijnen in je blaas als gevolg van irritatie en infectie. Na verloop van tijd kunnen zij kankerverwekkend worden. Deze vorm van blaaskanker is zeldzaam in de Westerse wereld, maar komt vaker voor in plaatsen waar een bepaalde parasitaire infectie (namelijk schistosomiasis) geregeld blaasontstekingen veroorzaakt.

Lees meer over: blaas , blaaskanker , carcinoom , kanker