Blaaskanker

Je blaas is een hol orgaan dat zich in je bekken bevindt. Haar functie is het opslaan van urine. Via de nieren worden afvalstoffen uit je bloed gefilterd. Je lichaam maakt hier urine van door er water aan toe te voegen. Via de urineleider komt die vloeistof dan in je blaas terecht. Wanneer dit orgaan volledig gevuld is, krijgt je het gevoel dat je moet gaan plassen.

Bij blaaskanker ontwikkelen er zich kankercellen in je blaas. Het belangrijkste symptoom is de aanwezigheid van bloed in je urine. Dit duidt echter meteen ook op een vergevorderd stadium van de ziekte.

Oorzaken & risicofactoren blaaskanker

Blaaskanker treft jaarlijks duizenden mensen in België en Nederland. De ziekte komt vaker voor bij oudere mensen en in het bijzonder bij zestigplussers. Naast leeftijd is ook geslacht een risicofactor: ongeveer twee derde van de patiënten zijn mannen. De belangrijkste factor die de kans op blaaskanker ernstig verhoogt, is roken. Rookgedrag zou de rechtstreekse oorzaak zijn van ongeveer de helft van de diagnoses van blaaskanker.

Types blaaskanker

Er zijn verschillende soorten blaaskanker, naargelang de soort cel waarin de kanker zich ontwikkelt. De meest voorkomende vorm van blaaskanker is transitioneel celcarcinoom of TCC. Deze vorm van kanker ontstaat binnen de contouren van de blaas. Andere, minder frequente vormen zijn adenacarcinoom, waarbij zich kanker ontwikkelt in cellen die specifiek instaan voor slijmvliesproductie, en het Squamous celcarcinoom, dat in de bovenste uitlijning van de blaas ontstaat.

Verwachtingen blaaskanker

Zoals bij andere vormen van kanker, hangt de prognose bij blaaskanker sterk af van de aard van de kanker en het stadium waarin die ontdekt wordt. Men onderscheidt hier twee soorten. Bij niet-invasieve blaaskanker blijven de kankercellen binnen de contouren van de blaas. De prognose voor deze vorm is behoorlijk positief. Er is een effectieve behandeling voorhanden en het merendeel van de patiënten overleven de ziekte.

Bij invasieve blaaskanker verspreiden de kankercellen zich tot voorbij de contouren van de blaas en tasten zij de omliggende spieren aan. De prognose voor deze vorm is minder positief en een volledige genezing is niet mogelijk. Ongeveer de helft van de patiënten met invasieve blaaskanker sterft enkele jaren na de diagnose.

Lees meer over: blaas , blaaskanker , bloed , kanker , kankercellen , urine