Neusdruppels of neussprays tegen een verstopte neus

Bij een verkoudheid waarbij men last heeft van een verstopte neus, worden vaak neusdruppels of neussprays gebruikt.

Neusdruppels/neussprays met zoutoplossing

Neusdruppels en - sprays met fysiologisch zout kunnen het slijm verdunnen, wat het transport door de neus zal versnellen. Daardoor zal de neus sneller terug vrij komen.

Andere neusdruppels of neussprays

Als de zoute druppels onvoldoende effect hebben, kan de patiënt neusdruppels of –sprays met oxymetazoline, tramazoline of xylometazoline proberen. De meeste neusdruppels bevatten tegenwoordig xylometazoline als werkzame stof. Geef deze neusdruppels of – sprays niet aan kinderen jonger dan twee jaar, enkel in een speciaal voor kinderen verkrijgbare dosering. Vraag hierover raad aan je arts.

Ook volwassenen mogen deze neusdruppels of –sprays niet meer dan vijf tot zeven dagen na elkaar gebruiken. Bij langer gebruik kunnen de neusdruppels zelfs een omgekeerd effect hebben en kan er irritatie en zwelling van het neusslijmvlies optreden.

Neusdruppels of neusspray?

Neusdruppels of neussprays werken over het algemeen even goed, maar toch wordt er vaker de voorkeur gegeven aan neusspray. Een spray blijft namelijk langer in de neus en wordt over een groter oppervlak verdeeld dan de neusdruppels die met een pipet worden toegediend.

Neussprays verdienen over het algemeen de voorkeur boven neusdruppels. De oplossing die door middel van een spray worden toegediend, blijven namelijk langer in de neus en verdelen zich over een groter oppervak dan neusdruppels die met een pipetje worden toegediend. Ook worden de bijholten met een spray beter bereikt.