Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur

Maagzuur is een vloeistof in de maag die ons helpt voedsel te verteren. Een slijmlaag in onze maag beschermt de maagwand tegen deze bijtende vloeistof. Maar als die slijmlaag te dun wordt, kan men steken krijgen in de maag of vloeit het maagzuur terug naar de slokdarm of de mond. Dan spreekt men van brandend maagzuur. Brandend maagzuur is heel onaangenaam. 

Toch kan men de maagklachten vaak zelf met natuurlijke remedies voorkomen of verhelpen. Brandend maagzuur is namelijk vaak het gevolg van stress, nervositeit en slechte eetgewoontes. Geneesmiddelen zijn dus vaak een tijdelijk hulpmiddel dat niet de oorzaken, maar de symptomen van brandend maagzuur bestrijdt. Hieronder volgen enkele tips om brandend maagzuur te voorkomen en enkele natuurlijke remedies om de pijn te verlichten.

Preventieve maatregelen

  • Pas je eetgedrag aan: eet kleine maaltijden op regelmatige tijdstippen, eet langzaam en kauw het voedsel goed. 
  • Eet geen pikant of scherp gekruid voedsel.
  • Vermijd alcohol en tabak.
  • Verminder de hoeveelheid suiker in je maaltijden. Vooral chocolade kan brandend maagzuur veroorzaken.
  • Drink enkel water of melk. Koolzuurhoudende dranken zijn uit den boze.
  • Probeer de stress in je dagelijkse leven onder controle te houden.
  • Draag geen kleding die strak rond de taille zit.

Remedies

  • Voeg gember toe aan je voedsel. Gember absorbeert maagzuur en werkt rustgevend.
  • Kauw op een suikervrije kauwgom of op een suikervrij snoepje. Zo produceer je meer speeksel, dat het magzuur neutraliseert.
  • Eet appels of drink appelsap. Ook appels neutraliseren het maagzuur.
  • Naast appels werken ook bananen maagzuurneutraliserend.