Behandeling brandend maagzuur

Voordat je overstapt op een behandeling voor brandend maagzuur, kan je proberen een aantal aanpassingen door te voeren in je levensstijl om zo brandend maagzuur te voorkomen. Maar als dat onvoldoende helpt, kan je overstappen op medicijnen.

Meestal bestaat de behandeling in de eerste plaats uit een zuurafbrekend middel (antacida). Pas als dat onvoldoende effect heeft, stapt men over op een zuurremmer (H2-receptorantagonist, protonpompremmer). Soms wordt ook gekozen voor medicijnen die de spierverwerking beïnvloeden.

Zuurafbrekende middelen (antacida)

Antacida neutraliseren de maag en kunnen je snel van het brandend maagzuur verlossen. Maar alleen antacida zullen een slokdarm die ontstoken is door het brandend maagzuur niet genezen. Misbruik van bepaalde antacida kan leiden tot bijwerkingen als diarree of constipatie. De meeste producten zijn verkrijgbaar in vloeibare of in poedervorm.

Zuurremmers

Zuurremmers blokkeren de productie van zuur en zorgen ervoor dat het bindweefsel van de slokdarm kan genezen. Ze zijn dus aangewezen bij ernstigere gevallen van slokdarmontsteking. Deze middelen zorgen ook dat de andere klachten die gepaard gaan met brandend maagzuur sterk minderen. Zuurremmers kunnen H2-receptorantagonisten zijn, die een binding aan met H2-receptoren in de maagwand of protonpompremmers, die de protonpomp remmen. Dit is een eiwit dat in het celmembraan voorkomt.

Geneesmiddelen die de spierwerking beïnvloeden

Een geneesmiddel dat de werking van de slokdarm beïnvloedt (prokineticum) en de sfincter meer doet ontspannen.