Brandend maagzuur
Bij brandend maagzuur wordt vaak gedacht aan mensen met overgewicht of mensen die slecht eten. Dat beeld klopt voor een deel, want als je je gewicht goed onder controle hebt, is de kans op brandend maagzuur maar zeer klein. Toch zijn er ook mensen die last hebben van maagzuur en er zelf niets aan kunnen doen.
Symptomen brandend maagzuur
- Brandend gevoel in de borstkas
- Brandend gevoel in de keel
- Zure of bittere smaak in de mond
- Moeite met slikken
- Chronische hoest
- Hijgen of astmatische symptomen
Oorzaken brandend maagzuur
Als de sfincterspier, de spier tussen je maag en je slokdarm, niet goed meer werkt, kan het maagzuur terug in je slokdarm vloeien.
Als je frequent last hebt van brandend maagzuur, is dat meestal een teken van gastro-oesofagale reflux, het regelmatig terugvloeien van maagzuur in de slokdarm. Maar brandend maagzuur kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen zoals een maagbreuk.
Andere oorzaken zijn te wijten aan de levensstijl, zo zijn het gebruik van tabak en alcohol risicofactoren, maar ook het eten vet of pikant voedsel, cafeïnehoudende dranken, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, enz.
Complicaties
Gastro-oesofagale reflux, het frequent terugvloeien van brandend maagzuur, kan verschillende complicaties tot gevolg hebben of verergeren, waaronder reflux oesofagitis, ontsteking van het slokdarmslijmvlies, of Barrett-oesofagus (ontwikkeling van een nieuw slijmvlies in de slokdarm).
Voorkomen
Een paar aanpassingen in je levensstijl volstaan vaal a om brandend maagzuur te voorkomen. Zo kan je proberen je gewicht beter onder controle te houden, niet meteen na het eten te gaan slapen, niet te roken, geen alcohol te drinken, enz.
Behandeling brandend maagzuur
Patiënten zouden eerst moeten proberen het brandende maagzuur te voorkomen door te achterhalen wat bij hen de uitlokkende factoren zijn. Als dat niet helpt, kunnen ze overstappen op een behandeling met medicijnen als zuurafbrekende middelen, zuurremmers en medicijnen die de spierwerking beïnvloeden.