Natuurlijke behandelingen voor constipatie

Laxeermiddelen zouden in het geval van constipatie een laatste toevluchtsmiddel moeten zijn. Voordat je besluit geneesmiddelen te nemen, kan je het best op een natuurlijke manier proberen op te lossen.

Vezels

Een vezelarm dieet kan een grote rol spelen bij constipatie. Onoplosbare vezels geven je uitwerpselen een zachte textuur, waardoor ze gemakkelijk het lichaam kunnen verlaten. Tot het voedsel dat rijk is aan onoplosbare vezels, behoren onder meer groenten, fruit, volkorenproducten en -brood en bruine rijst. Ook vezelsupplementen kunnen een uitweg bieden.

Vocht

Drink veel vloeistoffen, vooral water. Ook vocht maakt de uitwerpselen zachter, waardoor ze gemakkelijker kunnen passeren. Probeer niet te veel alcoholische en cafeïnedrankjes te drinken.

Laxerende kruiden en vruchten

Sommige kruiden en vruchten hebben een laxerende werking, onder andere pruim, sinaasappel, kiwi, rabarber, kropsla, cayennepeper, berberis, zuring, prei, witte kool, brandnetel, paardenbloem, enz.

Probiotica

Probiotica zijn de organismen die van nature in het spijsverteringskanaal voorkomen. Zij zijn in de winkel verkrijgbaar als voedingssupplementen.

Magnesium

Een tekort van het mineraal magnesium kan leiden tot constipatie. Magnesium zit in voedsel als groene bladgroenten, noten, zaden en volkorenproducten. Er zijn ook magnesiumsupplementen op de markt.