Complicaties constipatie

Constipatie kan tot erg vervelende situaties leiden, maar is normaal niet ernstig. Maar als de constipatie te lang aanhoudt, kunnen problemen ontstaan.

Aambeien

Door hard te persen bij het ontlasten dijen de aderen in de anus uit en komen ze naar buiten. Maar het is ook mogelijk dat constipatie ontstaat door aambeien.

Fisuren

Door de harde ontlasting kan er een scheurtje ontstaan in de anus. Daardoor kan de ontlasting bloed bevatten.

Prolaps

De endeldarm, het stuk darm dat aan het rectum zit, kan door hard te persen of ten gevolge van harde ontlasting mee naar buiten komen.

Impactio

De ontlasting kan zo hard en compact worden dat hij blijft vastzitten in het rectum. Je kan je dan niet meer op de normale manier ontlasten. Er moet dan manueel of met een darmspoeling ingegrepen worden. Impactio kan zelf leiden tot een aantal andere aandoeningen, waaronder het opzwellen van het rectum, verlies van gevoel in en rond de anus, bloeden van de anus en fecale incontinentie, waarbij je voortdurend zachte stoelgang blijft lekken.

Luiedarmsyndroom

Het luiedarmsyndroom kan ontstaan wanneer je te vaak laxeermiddelen gebruikt, waardoor je darmen er volledig van afhankelijk worden om goed te functioneren. Het gebruik van laxeermiddelen kan ook leiden tot andere problemen, waaronder een slechte absorptie van vitamines en andere voedingsstoffen.