Medicijnen tegen malaria

Er zijn een aantal geneesmiddelen op de markt die malaria helpen voorkomen. Als je van plan bent naar een risicogebied te reizen, maak je op voorhand best een afspraak met je huisarts. Verschillende van deze middelen moet je een week voor je reis beginnen nemen. Het is belangrijk dat je ze precies volgens voorschrift inneemt.

Lariam (mefloquine)

Ook Lariam wordt aangeraden voor gebieden waar de malariaparasieten resistent zijn tegen andere geneesmiddelen. Lariam is niet geschikt voor iedereen, omdat de mogelijke bijwerkingen van het medicijn veel zwaarder zijn. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, slaperigheid, hoofdpijn, diarree, buikkrampen. Bijwerkingen waarvoor maar een klein deel van de patiënten vatbaar is, maar waar Lariam wel bekend om staat zijn: angstaanvallen, hallucinaties, neerslachtigheid. Ook evenwichtsstoornissen en oorsuizen zijn bijwerkingen die niet vaak voorkomen. De meeste mensen die Lariam gebruiken hebben echter nergens last van.

Lariam moet je drie weken voor je op reis vertrekt beginnen nemen. Op die manier kun je ook op voorhand al vaststellen of je last hebt van bijwerkingen en eventueel nog overstappen op een ander geneesmiddel. Je moet er per week maar een tablet van nemen. Zwangere vrouwen en kleine kinderen mogen het middel niet gebruiken. Je mag het ook niet gebruiken als je zwanger probeert te worden, dan is er Je moet het geneesmiddel nemen tot vier weken na je terugkeer. Lariam wordt niet alleen gebruikt als preventief middel, maar ook als geneesmiddel voor als je malaria hebt.

Kosten: ongeveer 13 euro per maand

Malarone (atovaquon/proguanil)

Malarone is een combinatie van  de middelen atovaquon en proguanil. Het kent minder bijwerkingen dan Lariam. Malarone wordt vaak voorgeschreven voor gebieden waar de malariaparasieten een resistentie hebben opgebouwd tegen andere middelen.  

Van  Malarone moet je een tablet per dag nemen, vanaf de dag voor vertrek tot zeven dagen na de terugkeer. Malarone mag je niet gebruiken als je zwanger bent. Ook bij kleine kinderen is het af te raden.

De bijwerkingen die kunnen optreden zijn over het algemeen mild en kort van duur. Buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, braken, hoesten en diarree horen tot de bijwerkingen, die eerder zeldzaam zijn.

Kosten: ongeveer 90 euro per maand

Andere geneesmiddelen

Doxycycline

Doxycycline is een antibioticum dat in bepaalde gevallen ook kan voorgeschreven worden als antimalariamiddel. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn: misselijkheid, braken en diarree. Soms treden er ook bijwerkingen op als schimmelinfecties van de mond en genitaliën en zonneallergie. Doxycycline moet je vanaf een dag voor het vertrek tot vier weken na terugkomst van het malariagebied elke dag nemen. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan acht mogen het niet nemen. De anticonceptiepil kan minder goed werken als je doxycycline neemt.

Kosten: ongeveer 10 euro per maand

Chloroquine (Nivaquine)

Chloroquine wordt al jarenlang gebruikt ter preventie van malaria. Meestal wordt het voorgeschreven in combinatie met proguanil, een ander malariamiddel. Ook met Chloroquine begin je een dag voor vertrek tot vier weken na verlaten van het risicogebied. Chloroquine geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn braken,  misselijkheid en diarree. Ook zwangere vrouwen en kinderen mogen Chloroquine gebruiken, patiënten met psoriasis of epilepsie mogen het niet gebruiken. Chloroquine wordt nu minder gebruikt dan vroeger omdat parasieten in bepaalde risicogebieden er resistentie tegen ontwikkeld hebben.

Kosten: ongeveer 2 euro per maand

Paludrine (Proguanil)

Paladrine wordt al jarenlang gebruikt ter preventie van malaria, meestal samen met chloroquine. Het kan ook gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Bijwerkingen komen niet vaak voor en zijn erg mild: misselijkheid, buikpijn, overgeven, zweertjes in de mond, … Je moet het dagelijks nemen, vanaf de dag dat je in het risicogebied komt tot vier weken nadat je eruit terugkeert.

Kosten: ongeveer 8 euro per maand