Behandeling malaria

Malaria kan vastgesteld worden na bloedonderzoek. Er zijn verschillende preventieve medicijnen tegen de ziekte, maar geen enkel daarvan is voor 100% doeltreffend. Een vaccin tegen malaria bestaat nog niet.

Er zijn verschillende medicijnen om de ziekte te behandelen op de markt. De belangrijkste geneesmiddelen die ingezet worden tegen malaria zijn kinine, mefloquine (Lariam®) en chloroquine, naast een aantal andere medicijnen. Deze moeten allemaal door een arts worden voorgeschreven en kunnen bij sommige patiënten leiden tot bijwerkingen. Welk medicijn je voorgeschreven wordt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort malaria dat je kreeg, de ernst van de verschijnselen, de leeftijd van de patiënt en de resistentie van de parasiet tegen antimalariamiddelen in de streek waar de patiënt de ziekte heeft opgelopen.

Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker de ziekte te behandelen. De verwekker, een parasiet van het geslacht plasmodium, bouwt immers steeds meer resistentie op tegen de bestaande malariamiddelen.

Reizigers die na een bezoek aan een risicogebied koorts hebben of griepachtige verschijnselen vertonen, kunnen best zo snel mogelijk een bezoek brengen aan de dokter.