Maagband of maagring: operatie

Een maagband of maagring, ook wel gastric banding genoemd, is een siliconenband die in het bovenste deel van de maag gelegd wordt. Zo wordt er een klein zakje gemaakt boven de rest van de maag. Dit zakje wordt ook wel ‘pouch’ genoemd. Op die manier creëert men een zandlopereffect.

Als de patiënt na de operatie voedsel consumeert, komt dat eerst in dat kleine zakje terecht. Daardoor zal hij sneller een vol gevoel krijgen en minder eten. Het voedsel stroomt vervolgens langzaam door naar de rest van de maag, waar het normaal verteerd wordt. Het normale spijsverteringsstelsel wordt dus niet bemoeilijkt.

Na de operatie ondervind je wel moeilijkheden met het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Veel voedingsmiddelen moeten beter gekauwd worden dan voor de operatie. Dat zal uiteindelijk leiden tot een gezondere levensstijl en gewichtverlies.

De maagring wordt doorgaans geplaatst door middel van een laparoscopie of kijkoperatie onder volledige verdoving. In sommige gevallen, wanneer een kijkoperatie moeilijk uit te voeren is, gebeurt de plaatsing van de maagband via een grote incisie.

Een verstelbare ballon aan de binnenkant van de maagband wordt via en leiding verbonden met een reservoir, het poortje. De dokter kan de maagring groter of kleiner maken door via een poortje op de buikspier steriele vloeistof bij te spuiten of door de ballon te ledigen.

Lees meer over: kijkoperatie , maag , maagband , maagring , operatie