Eten na een maagband of maagring

Na de ingreep waarbij de maagband geplaatst werd zul je sneller een gevoel van volheid ervaren. Dat gevoel is niet helemaal hetzelfde als het gevoel van verzadiging, in het begin zul je dus nog zin hebben om verder te eten. Het is dus belangrijk dat je al snel het volheidsgevoel leert herkennen en dan stopt met eten.

Eerste weken

Om te voorkomen dat de maagband die nog losjes rond je maag zit gaat verschuiven, mag je de eerste weken enkel zacht en gepureerd voedsel eten. Als de band toch verschuift, is een nieuwe operatie vaak noodzakelijk.

Na de eerste weken kan je geleidelijk aan terugkeren naar een normaal voedingspatroon. Je mag natuurlijk wel niet zoveel eten als voor de operatie. Gebruik zo weinig mogelijk suikers en zo weinig mogelijk vet voedsel. Kies in het begin vooral voor vaste voeding met een zachte consistentie.

Eet gevarieerd

Kies voor een gevarieerde voeding om eventuele tekorten aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te vermijden. Best kun je ook drie maaltijden per dag eten, naast twee tussendoortjes. Neem voldoende tijd voor de maaltijden. Drink niet tijdens of vlak voor de maaltijd, want dan krijg je sneller een vol gevoel.

Tips

  • Kauw je maaltijden heel goed
  • Eet met hele kleine hapjes
  • Gebruik geen koolzuurhoudende of alcoholische dranken
  • Stop met eten wanneer je een gevoel van volheid ervaart. Als je meer eet, krijg je last van misselijkheid, braken of pijn