Maagband of maagring

Een maagband is een vaak toegepaste chirurgische ingreep ter bestrijding van extreme zwaarlijvigheid of morbide obesitas.

De maagband bestaat uit een siliconenband die in het bovenste deel van de maag gelegd wordt. Als je na de ingreep voedsel consumeert, komt dat in dat kleine zakje terecht. Vervolgens stroomt het voedsel langzaam door naar de rest van de maag. Daardoor zal je sneller een vol gevoel ervaren en bijgevolg minder eten.

Maagband: de operatie

De maagring wordt geplaatst met behulp van een laparoscopie of kijkoperatie onder volledige verdoving. Alleen wanneer een kijkoperatie moeilijk uit te voeren is, gebeurt de plaatsing van de maagband via een grotere incisie.

Aanpasbaarheid

Een maagband of -ring  is aanpasbaar. Aan de binnenzijde van de band wordt er een zachte opblaasbare ballon aangebracht die kan worden opgevuld en afgelaten. Zo kan de maagring later steeds aangepast worden aan de behoeften van de patiënt.

Voordelen van een maagband

Een maagband is van alle maagverkleinende ingrepen de minst ingrijpende. Zo moet er niet in de maag gesneden of geniet worden. Het risico op complicaties is daardoor ook kleiner dan bij andere operaties.

Na de plaatsing kan de maagring ook steeds gemakkelijk verkleind of vergroot worden, afhankelijk van de behoeften van de patiënt. De maagring kan ook steeds zonder problemen verwijderd worden.

Nadelen van een maagband

Het is niet langer mogelijk grote hoeveelheden voedsel in één keer te verwerken. Dat maakt het bijvoorbeeld moeilijker om op restaurant af te spreken.

Patiënten met een maagband moeten minder eten, maar  kunnen wel nog steeds ongezond eten. Dat betekent dus dat als ze veel suiker- en calorierijk voedsel consumeren, zullen afvallen.

De operatie kan, net als alle andere operaties, complicaties tot gevolg hebben.

Eten na de maagband

De eerste weken mag je alleen nog zacht en gepureerd voedsel eten. De band zit namelijk losjes rond je maag. Als de band verschuift moet je namelijk opnieuw geopereerd worden. Daarna is het belangrijk gevarieerd te blijven eten zonder te veel calorierijke voedingsmiddelen te consumeren.

Complicaties

Zowel tijdens als na de operatie kunnen er complicaties plaatsvinden, bijvoorbeeld: