Voor- en nadelen maagband of maagring

Voordelen

  • Van alle maagverkleinende ingrepen is de maagring de minst ingrijpende. De operatie kan namelijk volledig uitgevoerd worden met behulp van een laparoscopie of kijkoperatie. In tegenstelling tot een gastric bypass wordt er in de maag ook niet gesneden of geniet.
  • De maagring kan ook na de plaatsing gemakkelijk vergroot of verkleind worden, zodat het risico op voedseltekorten kleiner wordt. Tijdens de zwangerschap kan de chirurg de ring zo bijvoorbeeld erg groot maken, het is dan noodzakelijk dat de toekomstige moeder voldoende voedsel binnenkrijgt.
  • Bij de operatie treedt er geen onherstelbare schade op. Als de maagband om  onvoorziene omstandigheden verwijderd moet worden,  zal de maag snel terugkeren naar de oorspronkelijke vorm en structuur. De maagring kan dus steeds zonder problemen verwijderd worden.
  • Het risico op complicaties is veel kleiner dan bij een maagverkleining. Zo is het risico op loslatende hechtingen bijvoorbeeld onbestaande.
  • Voor het uitvoeren van de ingreep is slechts een korte opname in het ziekenhuis noodzakelijk. De patiënt kan het ziekenhuis normaal gezien al binnen de twee à drie dagen na de  ingreep verlaten.

Nadelen

  • Als men de maag gaat dichtknijpen met een ring kan men geen grote hoeveelheden voedsel in één keer verwerken. Patiënten met een maagband moeten meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel eten en kunnen geen grote hoeveelheden meer aan. Daardoor kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn op restaurant af te spreken.
  • Patiënten met een maagband moeten minder eten, maar dat betekent niet dat ze ook gezonder moeten eten. Sommige mensen met een maagring gaan wel minder eten, maar blijven te veel snoep of calorierijk voedsel consumeren. Als  je een maagband laat zetten moet je voldoende discipline aan de dag kunnen leggen, anders heeft het weinig nut.
  • De operatie kan verschillende complicaties tot gevolg hebben, waaronder hartproblemen, longembolie, wondinfecties, enz. De maagwand kan ook beschadigd worden door de band, het reservoir kan ontsteken, de ring kan verschuiven of de band kan lekken. De band moet dan in bepaalde gevallen zelfs verwijderd worden.