Lumbago

Een lumbago,ook wel lendenverschot, verschot of spit genoemd, is een vorm van milde tot zware lage rugpijn die het gevolg is van overbelasting van de rug. De patiënt ervaart vooral pijn bij het bukken, zitten en optillen van zware dingen.

Symptomen lumbago

De pijn in de lage rug komt plots opzetten en kan mild tot hevig zijn. Dat leidt tot pijn bij het voor- en achterover bukken of leunen, tillen van zware dingen en stilzitten. Bij het rechtstaan of rondstappen worden de klachten vaak minder. Vaak gaat de rugpijn gepaard met hevige contracties van de spieren, met een stijve rug tot gevolg. Acute lumbago kan soms overgaan in chronische lumbago.

Oorzaken lumbago

De meest voorkomende oorzaak is overbelasting van de rug. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar in veel gevallen wordt de precieze oorzaak ook niet achterhaald. Dikwijls ontstaat de rugpijn na het optillen van een zware last. Andere oorzaken kunnen bestaan uit psychosociale factoren (bijvoorbeeld stress) en beschadigingen van de ruggengraat.

Behandeling lumbago

Een lumbago geneest meestal in een paar dagen of weken. Het kan wel nodig zijn een rustpauze van 1 à 2 dagen in te lassen. Vermijd wel dat je je diep moet bukken, zware dingen heffen of op lage stoeltjes zitten. Soms wordt ook een beroep gedaan op lichte of iets zwaardere pijnstillers of spierontspanners.

Voorkomen

Om het risico op lumbago te beperken, is het belangrijk zoveel mogelijk je rug te ontzien. Zo kan je best niet te lang in dezelfde houding zitten, regelmatig bewegen en gebruik bij het optillen van dingen je benen in plaats van je rug.

Lees meer over: lage rugpijn , lumbago , overbelasting , pijn , rug , rugpijn , spit , verschot