Ischias voorkomen

Ischias is natuurlijk niet altijd te voorkomen, wel kun je er voor proberen te zorgen dat je rug sterk genoeg is en zo beschermd tegen allerlei aandoeningen.

Beweeg en sport

Besteed tijdens het sporten speciale aandacht aan de spieren in je buik en je onderrug, die essentieel zijn voor een goede houding. Sporten is niet alleen goed om je rug te versterken, maar ook voor je algemene conditie. Zo kun je onrechtstreeks ischias voorkomen.

Neem een goede houding aan als je zit

Een goede stoel moet je heupen ondersteunen. De stoel zou niet tegen de achterkant van je dijen of knieën moeten duwen. Als de stoel geen ondersteuning biedt aan de natuurlijke kromming in het onderste deel van je wervelkolom, plaats dan een kussen voor extra ondersteuning.

Wees bewust van je lichaamsbewegingen

Wees bewust van hoe je rechtstaat, hoe je zware voorwerpen tilt en zelfs hoe je slaapt. Al die dingen kunnen de gezondheid van je rug namelijk beïnvloeden. Een slechte lichaamshouding legt te veel druk op je rug, wat leidt tot vermoeidheid en extra druk op je gewrichten en zenuwen.

Voordat je iets zwaars optilt, moet je beslissen waar je het wilt plaatsen en hoe je het daar zult krijgen. Buig door je knieën, niet door je rug. Gebruik je beenspieren als je iets optilt.

Wees voorzichtig met het optillen van zware voorwerpen als je moe bent. Als je moe ben, kan je wel eens minder goed gaan bewegen. Zware lasten vormen het grootste risico op ischias. Ken je beperkingen dus. Probeer niets op te tillen dat duidelijk buiten je bereik ligt.

Lees meer over: ischias , lage rugpijn , rug , rugpijn , sport , sporten , zithouding