Koortsstuipen

Een koortsstuip of stuip lijkt op een epileptische aanval, maar is eigenlijk een tijdelijke stoornis in de activiteit van de hersenen, die voorkomt als de temperatuur van een kind snel stijgt. Het lichaam van het kind zal zich dan uitstrekken en verkrampen. Koortsstuipen komen voor bij kinderen tussen zes maand en vijf jaar.

Symptomen stuipen

Tijdens een koortsstuip zal je kind plots heftige bewegingen maken en stijve ledematen krijgen. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn: wegdraaiende oogjes, opeengeklemde tanden, even stoppen met ademhalen of grimassen.

Oorzaak koortsstuipen

De oorzaak van koortsstuipen is koorts. Ze komen meestal voor bij een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C. Bij een kwart van de kinderen met koortsstuipen is er sprake van een familiale voorgeschiedenis met koortsstuipen. Een koortsstuip ontstaat bij een snelle stijging van de temperatuur, vooral bij een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C.

Wat moet je doen bij koortsstuipen

Blijf kalm. Als je kindje iets in zijn of haar mond heeft, probeer het er dan uit te halen. Leg je kind op zijn of haar zij zodat hij of zij goed kan ademen. Maak de strakke kleertjes los en zorg ervoor dat hij zich niet kan bezeren. Het is verstandig om je dokter meteen te waarschuwen. Die kan vaststellen of het daadwerkelijk om een koortsstuip gaat of dat er iets anders aan de hand is.

Ga na de koortsstuip meteen met je kind naar de dokter. Meestal zijn koortsstuipen onschadelijk, hoewel ze erg beangstigend kunnen zijn. Koortsstuipen verdwijnen meestal ook na een tijd. Een geneesmiddel dat vaak voorgeschreven wordt aan kindjes die erg vaak koortsstuipen hebben is diazepam. De ouders kunnen leren hoe ze dit zelf kunnen toedienen via de anus. Bij de meeste  koortsstuipen is verder onderzoek niet noodzakelijk, tenzij het gaat om complexe koortsstuipen (koortsstuipen van langer dan 15 minuten, meerdere koortsstuipen binnen 24 uur of bij baby’s jonger dan zes maand).