Koorts
Koorts is de verhoging van de normale lichaamstemperatuur van een mens. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van je lichaam. Op deze manier geeft je lichaam aan dat er iets mis is. Koorts is meestal het gevolg van een infectie met ziektekiemen.
Symptomen koorts
Bij koorts is je lichaamstemperatuur hoger dan normaal het geval is. Koorts is eigenlijk op zichzelf een symptoom. De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt tussen 36,5 en 37,5°C. Als de lichaamstemperatuur hoger ligt, spreken we van koorts. Koorts kan gepaard gaan met klachten als zweten, kouderillingen, verlies van eetlust, spier- en gewrichtspijn, uitdroging, rugpijn, hoofdpijn, enz. Hoge koorts kan leiden tot verwarring, hallucinaties, irritatie en krampen.
Oorzaken koorts
Koorts is eigenlijk een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie of een ziekte. Koorts wordt meestal door een virus veroorzaakt, maar soms ook door een bacterie. Infecties die koorts veroorzaken zijn onder andere verkoudheid, griep, gastro-enteritis (buikgriep) en klierkoorts.
Andere mogelijke oorzaken van koorts zijn: oververhitting, ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, kwaadaardige tumors, bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen, vaccinaties (vooral bij kinderen), enz.
Hoe je koorts meten?
Je kunt je koorts meten op verschillende plaatsen. Een thermometer onder je oksel houden is de techniek die het vaakst gebruikt wordt. Maar de oksel staat natuurlijk ook het meeste bloot aan externe omstandigheden. Bij kleine kinderen en zuigelingen wordt de thermometer vaak in de aars ingebracht. De temperatuur kan ook in de mond gemeten worden. Een nieuwe techniek om de koorts te meten bestaat uit koortsthermometers die gebruik maken van infraroodstraling om de temperatuur aan het trommelvlies te meten.
Behandeling van koorts
Koorts geeft aan dat er iets mis is met je lichaam. Experts zijn het er niet over eens of je koorts nu wel of niet moet behandelen. Als je lage koorts hebt, kun je beter geen medicijnen innemen. Maar als je je niet echt lekker voelt of hogere koorts hebt, kun je best een koortswerend middel als paracetamol, ibuprofen en aspirine innemen. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt en rust.
Je kunt best wel naar de dokter gaan als er geen duidelijke aanleiding is voor de koorts, als de koorts gepaard gaat met specifieke symptomen of langer dan 3 dagen aanhoudt.
Kinderen krijgen sneller koorts dan volwassenen. Een kind kan je best voldoende te drinken geven en op tijd in bed leggen. Eventueel kun je het een licht koortswerend middel geven. Geef geen aspirine aan kinderen, paracetamol is beter. Twijfel niet om je huisarts te contacteren als je je zorgen maakt.