Hoe koorts meten?

Je koorts meten kan op verschillende manieren. Door je hand op iemands voorhoofd te leggen kun je enkel vaststellen of het gloeit. Er zijn meerdere plekken van het lichaam die zich ertoe lenen de koorts vast te stellen. Maar er bestaan ook verschillende soorten thermometers. Hier lees je hoe je best je temperatuur opmeet.

Plaatsen waar je koorts kan meten

Mond

De mond is een van de beste plekken om de koorts te meten. Als je de koorts meet in de mond, plaats de punt van de thermometer zo ver mogelijk onder de tong. Houd de mond dicht. Een kwikthermometer moet je minstens 3 minuten onder de tong houden. Deze methode kun je best niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar, zij zouden hem wel eens stuk kunnen bijten.

Aars

Bij zuigelingen en heel kleine kinderen is het aan te raden de lichaamstemperatuur in de aars te meten. Best kun je een beetje vaseline aan de punt van de thermometer smeren. Daarna kun je hem zacht naar binnen schuiven. Voor een goede meting moet de punt ongeveer 2 cm. diep zitten.

Oksel

De oksel is een van de meest gebruikte plekken om de temperatuur te meten. Toch staat de oksel meer bloot aan uitwendige omstandigheden. Dit kan grotere schommelingen veroorzaken dan metingen onder de tong of in de aars.

Trommelvlies

Met een oorthermometer kun je op een snelle en moderne manier met behulp van infraroodstralen de lichaamstemperatuur meten aan het trommelvlies. Deze techniek is erg nauwkeurig, maar de thermometers zijn wel vrij duur.

Thermometers

Kwikthermometers

De klassieke kwikthermometer is erg betrouwbaar. Het grootste nadeel is dat het vrij lang duurt voor de temperatuur kan worden afgelezen, minstens drie minuten. Dit kan vooral bij jonge kinderen erg lastig zijn. Een kwikthermometer kan ook breken, waarbij er giftige stoffen vrijkomen. Daarom is de kwikthermometer tegenwoordig verboden.

Elektronische koortsthermometers

Elektronische thermometers zijn steviger en werken sneller dan kwikthermometers. Het nadeel is dat ze niet werken als de batterij op is. Soms kunnen ze ontregeld geraken zonder dat het opvalt. De thermometer geeft meestal met een geluidssignaal aan wanneer je de lichaamstemperatuur kunt aflezen.

Oorthermometers

Oorthermometers zijn relatief nieuw. Ze maken gebruik van infraroodstraling om de lichaamstemperatuur bij het trommelvlies te meten. Bij een oorthermometer moet je maar even op een knop drukken om de temperatuur te kennen.