Behandeling koorts
Of je koorts moet behandelen, is een vraag die vaak ter discussie staat. Koorts geeft namelijk aan dat er iets mis is met je lichaam, het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Koorts zorgt er ook voor dat het lichaam interferonen, natuurlijke eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de werking van het immuunsysteem, aanmaakt. De temperatuurstijging van het lichaam is dus bevorderlijk voor de genezing.
Bij koorts moet je voldoende drinken en rust nemen. Zorg ervoor dat de omgeving niet te warm is, draag luchtige kleding en gebruik geen te warm beddengoed, tenzij je het erg koud hebt. Als je het heel warm hebt, kun je een lauwwarm bad of een lauwwarme douche nemen om af te koelen. Gebruik geen koud water.
Medicijnen tegen koorts
Als je lage koorts hebt, is het aan te raden niets in te nemen. Koorts leidt er vaak toe dat je je niet echt lekker voelt, daarom nemen veel mensen koortsverlagende middelen als paracetamol of ibuprofen. Aspirine gaat ook, maar best niet bij kinderen jonger dan 15 jaar. Ook de bijkomende symptomen, zoals spierpijn en hoofdpijn, kunnen met deze middelen behandeld worden. Bij kinderen leidt het namelijk tot een verhoogd risico op het syndroom van Reye.
Koorts kan het gevolg zijn van een onderliggende aandoening die met specifieke medicijnen behandeld kan worden. Bij een bacteriële infectie zal de arts je bijvoorbeeld vaak antibiotica voorschrijven.
Wanneer naar de dokter bij koorts?
Bij een koortsopstoot in verband met een infectie als een verkoudheid hoef je je doorgaans niet echt zorgen te maken. Rusten, veel drinken en eventueel een koortswerend middel zullen dan volstaan als behandeling. Maar je kunt best contact opnemen met je arts als:
- er geen duidelijke reden is voor de koorts
- de koorts gepaard gaat met specifieke symptomen (buikkrampen, hevig braken, extreme vermoeidheid, enz.)
- de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt of je je zorgen maakt