Koolhydraten South Beach-dieet

Het South Beach-dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij niet alleen de inname van koolhydraten beperkt wordt, maar ook een onderscheid gemaakt wordt tussen goede en slechte koolhydraten.

Koolhydraten zitten in heel wat voedingsproducten. Voeding die veel koolhydraten bevat veroorzaakt een hoge bloedsuikerspiegel. Om die suikers naar de verschillende organen te sturen en te gebruiken als brandstof, maakt het lichaam insuline aan. Als het lichaam een grote hoeveelheid insuline vrijmaakt, daalt de bloedsuikerspiegel erg snel en gaat het lichaam aangeven dat het weer koolhydraten nodig heeft.

Voedingsmiddelen met langzame suikers leiden tot een geleidelijke stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Daardoor heb je veel minder snel terug nood aan nieuw voedsel. Om opname van suikers door het bloed te vertragen, kun je middelen met veel vezels, zuur en goede vetten eten. Op die manier worden koolhydraten minder snel door het lichaam opgenomen.

Bij het South Beach-dieet is het dus de bedoeling dat je voedingsmiddelen consumeert die een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel tot gevolg hebben, oftewel de goede koolhydraten. Een handig hulpmiddel hierbij is de glycemische index. Dat is een schaal waarmee wordt gemeten hoe snel en hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na consumptie van 50 gram koolhydraten van een bepaald product.

Slechte koolhydraten zijn onder andere de koolhydraten in gebak, wit brood, gewone pasta, snoep, snacks en frisdrank. Goede koolhydraten zitten onder meer in bruin brood, zilvervlietrijst en volkorenproducten.