Is een keizersnede pijnlijk?

Op een natuurlijke wijze bevallen is de droom van iedere (toekomstige) moeder. Jammer genoeg is dit niet voor iedereen weggelegd. In sommige gevallen moet een keizersnede worden ondergaan. Als je een keizersnede ondergaat, moet je beseffen dat dit een operatie is en dat bij elke operatie complicaties kunnen voorkomen. De meeste vrouwen zijn echter banger van de pijn van de operatie dan van de eventuele complicaties.

Rusten en herstellen

Zoals bij iedere operatie ben je ook bij een keizersnede onder verdoving, waardoor je tijdens de operatie geen pijn ondervindt. De pijn voel je pas na de keizersnede, wanneer de verdoving is uitgewerkt. De meest effectieve manier om de pijn te bestrijden, is veel rusten en genoeg recuperatietijd voorzien. Energieke activiteiten en zwaardere huishoudelijke taken veroorzaken pijn en zetten het lichaam onder spanning en kunnen dus best vermeden worden. Een voldoende lange recuperatietijd is erg belangrijk. Het heeft geen zin om de huishoudelijke taken eerder terug op te nemen of om al eerder te gaan werken. Dit zorgt enkel voor meer pijn en het lichaam heeft zo meer tijd nodig om volledig te herstellen dan wanneer je je lichaam rustig zijn gang laat gaan.

Rust is erg belangrijk, maar af en toe een beetje rondwandelen kan geen kwaad. Omdat een hele tijd liggen een slechte invloed kan hebben op de bloedsomloop, is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer mobiel wordt om zo de bloedsomloop te bevorderen.

Medicatie en andere middeltjes

Soms is de pijn echter niet te verdringen door enkel te rusten. Medicatie kan verlichting brengen. Ibuprofen en paracetamol kan je altijd gebruiken in geval van pijn. Indien deze pijnstillers niet werken, kan je best naar de huisarts gaan en een sterkere pijnstiller vragen. Best is om sowieso een bezoekje aan de huisarts te brengen wanneer je pijnstillers en andere medicatie wilt gebruiken om de pijn te onderdrukken. Vooral voor moeders die borstvoeding geven is dit noodzakelijk.

Wie liever geen toevlucht neemt tot medicatie kan geholpen worden met een aantal eenvoudige middeltjes. Koude en warme kompressen op de buik verzachten de pijn, net als een warm (zout)bad. Verder kan ook kruidenthee wonderen doen.

Lees meer over: bevalling , keizersnede , operatie , pijn , pijnlijk