Kiezen voor een keizersnede
Tegenwoordig kiezen steeds meer vrouwen ervoor om hun kind ter wereld te laten komen via een keizersnede. Ook al was dit medisch gezien niet perse nodig. De redenen voor deze keuze lopen uiteen en worden verder uitgelegd in deze tekst. De risico’s zijn miniem maar de meeste artsen verkiezen, indien mogelijk, een natuurlijke bevalling boven een keizersnede.
De redenen
Veel vrouwen kiezen voor een keizersnede voor hun bevalling omdat ze de pijn van een normale bevalling niet willen doorstaan. Daarbij kunnen vrouwen bij een keizersnede op voorhand plannen op welke dag hun kind ter wereld komt. Iets wat bij een natuurlijke bevalling enkel te schatten is. Ook vrezen sommige vrouwen permanente schade aan de urinewegen op te lopen. Dit zou dan leiden tot regelmatige blaasontstekingen. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft al uitgewezen dat ontstekingen aan de urinewegen vooral erfelijk bepaald worden.
De risico’s voor de moeder
Een keizersnede is een gewone routineoperatie die dezelfde risico’s draagt als andere operaties. Er bestaat altijd een kans dat er complicaties optreden na of tijdens de operatie.
Het is ook niet aangeraden om een keizersnede vrijwillig te ondergaan als je meerdere kinderen wil krijgen. Het littekenweefsel vormt namelijk een risico voor volgende operaties.
Wanneer vrouwen zelf kiezen voor een keizersnede dienen ze zich volledig bewust te zijn van deze risico’s. De meeste artsen raden in dit geval ook aan om met meerdere dokters te overleggen.
De risico’s voor de baby
Het grootste risico bij een keizersnede omvat de ademhaling van de baby. De longen zijn het laatste orgaan die zich ontwikkelen bij de baby. Dit houdt in dat wanneer de uitgerekende bevallingsdatum te vroeg zou zijn, de longen nog niet volledig ontwikkeld zijn en de baby een tijd in de couveuse moet verblijven.
Een ander probleem is dat de baby niet door het geboortekanaal naar buiten geperst wordt. Hierdoor kan er vloeistof in de longen blijven zitten en dit bemoeilijkt de ademhaling.
Een keizersnede is een veilige manier om te bevallen maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Artsen willen deze risico’s natuurlijk zoveel mogelijk vermijden, zeker wanneer een natuurlijke bevalling perfect mogelijk is. Pas wanneer je als toekomstige moeder je goed geïnformeerd hebt, kan je deze beslissing nemen.