Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij je schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Deze hormonen zorgen voor het «energiebeheer» van je lichaam, ze regelen dus de manier waarop je lichaam met energie omgaat. Een tekort aan schildklierhormonen kan ernstige gevolgen hebben. Hieronder lees je meer over de oorzaken, symptomen en gevolgen van deze aandoening.

Oorzaken van hypothyreoïdie

De meest voorkomende oorzaak van een traag werkende schildklier is een bepaalde auto-immuunreactie die ook wel de ziekte van Hashimoto genoemd wordt. We spreken van een auto-immuunreactie wanneer je afweersysteem «te hard» werkt en plots gezonde elementen in je lichaam gaat bestrijden. Bij de ziekte van Hashimoto valt je afweersysteem je eigen schildklierweefsel aan. Dit hindert en vertraagt de werking van je schildklier.

Symptomen van hypothyreoïdie

Een bijkomend probleem van hypothyreoïdie is dat de aandoening moeilijk op te sporen is omdat de symptomen zeer traag opkomen en zeer divers zijn. Men verwart hen daarom al gauw met gewone ouderdomsverschijnselen. Het gaat om symptomen als constipatie, broze nagels en droge huid. Vrouwen kunnen last krijgen van hevige of onregelmatige menstruatie. Naast deze fysieke ongemakken zijn er ook mentale symptomen zoals depressie, geheugenproblemen, niet meer helder kunnen denken en een algemeen gevoel van zwakte of vermoeidheid.

Gevolgen van hypothyreoïdie

Wanneer een traag werkende schildklier niet behandeld wordt, kan het cholesterolgehalte van de patiënt gevaarlijk stijgen. Dit kan dan weer leiden tot een hartaanval of een beroerte. Wanneer de ziekte optreedt tijdens de zwangerschap en niet behandeld wordt, kan dit de gezondheid van het ongeboren kind schaden. 

Behandeling hypothyreoïdie

Eens men de diagnose gesteld heeft, is de ziekte vrij eenvoudig te behandelen. Je arts zal je schildklierhormoonpillen voorschrijven, om het tekort aan schildklierhormonen in je lichaam te compenseren. Het merendeel van de patiënten voelt zich na twee weken medicatie al een stuk beter. Het kan dan echter nog enkele maanden duren voor de symptomen afzwakken en uiteindelijk verdwijnen. Je moet wel goed onthouden dat de hormoonpillen die je inneemt de werking van je schildklier niet terug normaal maken, maar eerder de tekorten aanvullen. Je lichaam blijft dus afhankelijk van de medicatie. Daarom is het belangrijk het doktersadvies goed op te volgen en af en toe te laten nakijken of je de juiste dosis hormonen inneemt.

Lees meer over: hormonen , hypothyreoïdie , schildklier