Behandeling hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie of een traag werkende schildklier is een aandoening die veroorzaakt kan worden door verscheidene factoren en ook de symptomen zijn zeer uiteenlopend. De behandeling daarentegen is steeds dezelfde. Het lichaam komt in de problemen omdat de traag werkende schildklier te weinig hormonen produceert. Artsen zullen dus medicatie voorschrijven die kunstmatige schildklierhormonen bevat, om het tekort in het lichaam op te vangen. De kunstmatige of synthetische vorm van schildklierhormoon heet levothyroxine.

Hoe snel werkt de medicatie in op je lichaam?

Na zo’n twee weken medicatie innemen treedt bij de meeste patiënten beterschap op. Het is dan nog wel enkele maanden wachten vooraleer de symptomen van de aandoening verzwakken en uiteindelijk verdwijnen. Dit gebeurt zeer geleidelijk. Bij oudere patiënten heeft het lichaam meer tijd nodig om op de medicatie te reageren en kan het dus wat langer duren voor het beter gaat.

Hoelang moet je die medicatie blijven innemen?

Zoals we hierboven al zeiden, gaat het niet om medicatie die de werking van de schildklier herstelt, maar om een aanvulling of een supplement van hormonen. Dit betekent dat je lichaam afhankelijk blijft van die aanvullingen. Je moet de medicatie dus de rest van je leven blijven innemen. Het is ook belangrijk dat je af en toe eens op doktersbezoek gaat om de dosis van je medicatie te laten controleren. Een onaangepaste hoeveelheid medicatie kan immers voor bijkomende problemen zorgen. Zo kunnen patiënten die te weinig levothyroxine innemen last krijgen van constipatie en een sterke gevoeligheid voor koude. Langs de andere kant kunnen patiënten met hartklachten die teveel medicatie met schildklierhormoon innemen, last krijgen van hartkloppingen en pijn in de borststreek.

Hoe ernstig is de ziekte?

Hypothyreoïdie is eenvoudig te behandelen, eens men de diagnose gesteld heeft. Mits het correct innemen van medicatie hoeft de patiënt niets te vrezen. Het is wel belangrijk er op tijd bij te zijn: in gevallen waarbij een ernstige vorm van hypothyreoïde erg laat ontdekt wordt, kan de patiënt in een zogenaamde myxodeem coma terecht komen. Dit kan een dodelijke afloop hebben en moet daarom behandeld worden op een intensive care unit in een hospitaal. Myxodeem coma als gevolg van ernstige hypothyreoïdie komt echter zeer zelden voor.