Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, zwangerschapshypertensie
Zwangere vrouwen lopen een hoger risico op hoge bloeddruk of hypertensie, vooral als het om een eerste zwangerschap gaat.
Het is erg belangrijk dat je je bloeddruk tijdens je zwangerschap regelmatig laat controleren. De gynaecoloog zal je bloeddruk doorgaans bij iedere zwangerschapscontrole controleren.
Oorzaak hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
De hoge bloeddruk kan een rechtstreeks gevolg zijn van de zwangerschap. Als de onderdruk na de 20ste week van de zwangerschap hoger wordt dan 90-95, noemen we ook wel zwangerschapshypertensie. De precieze oorzaak van zwangerschapshypertensie is nog niet gekend. De hypertensie kan ook al voor de zwangerschap bestaan en dus niet rechtstreeks verband houden met de zwangerschap.
Symptomen zwangerschapshypertensie
Vrouwen met zwangerschapshypertensie merken daar vaak niets van. Als het gaat om een ernstige vorm ervan, komen er wel vaak klachten voor. Een van die klachten is hoofdpijn, vaak in combinatie met gezichtstoornissen. Andere klachten zijn buikpijn, pijn in de vingers, misselijkheid en braken.
Gevaren zwangerschapshypertensie
Als de moeder een hoge bloeddruk heeft, kan dat niet alleen leiden tot complicaties bij haar, maar ook bij het kind. Complicaties kunnen bestaan uit slechter functioneren van nieren en lever, afwijkingen in de bloedstolling en het afnemen van de bloedtoevoer naar de placenta. De kans op complicaties wordt ook groter naar het einde van de zwangerschap toe. Andere klachten zijn tintelende vingers, pijn en een drukkend gevoel in de buik.
Behandeling hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
De gynaecoloog kan je bepaalde medicijnen voorschrijven om complicaties voor moeder en kind te voorkomen. Bij ernstige vormen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is een opname in het ziekenhuis, waarbij medicijnen intraveneus toegediend worden, vaak noodzakelijk.