Hoge bloeddruk
Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent als het door de slagaders stroomt. De bloeddruk is dus eigenlijk nodig om het bloed naar de juiste bestemming in het lichaam te voeren.
Je bloeddruk blijft op een dag nooit hetzelfde. Hij stijgt bijvoorbeeld bij lichamelijke inspanningen en daalt tijdens de slaap. Als je bloeddruk permanent te hoog is, kan dat erg schadelijk zijn voor je gezondheid. De wetenschappelijke term voor hoge bloeddruk is hypertensie.
Als je regelmatig te kampen hebt met hoge bloeddruk, kan dat de slagaders schade toebrengen. Daardoor verdikken ze en worden ze minder elastisch. Op die manier wordt de bloedtoevoer beperkt, wat leidt tot een blijvende hoge bloeddruk.
Symptomen hoge bloeddruk
Iemand die een verhoogde bloeddruk heeft, kan daar jarenlang niets van merken. Maar op een bepaald moment zijn de nieren, het hart en andere organen erg zwaar beschadigd en zal hij er lichamelijk gevolgen van ondervinden.
Oorzaken hoge bloeddruk
Een rechtstreekse oorzaak aanwijzen voor hoge bloeddruk is meestal onmogelijk, tenzij er een bepaalde ziekte aan de basis ligt. Wel zijn er een aantal factoren die het risico dat je last krijgt van hoge bloeddruk erg verhogen:
- Ouderdom (vaker bij oudere mensen)
- Zwarte huidskleur
- Familie waarin hoge bloeddruk voorkomt
- Overgewicht
- Roken
- Te veel zout consumeren
- Te weinig vitamine D consumeren
- Te veel alcohol drinken
- Stress
Behandeling
Hoge bloeddruk moet zo snel mogelijk behandeld worden. Dat kan enerzijds door je levensstijl aan te passen, anderzijds met bloeddrukverlagende medicijnen. Aanpassingen in je levensstijl kunnen onder andere bestaan uit gewicht verliezen, minder zout consumeren, sporten en voldoende ontspannen.
Hoge bloeddruk voorkomen
Als je een verhoogd risico loopt om hoge bloeddruk te krijgen, kun je een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je bloeddruk verhoogt. Probeer je gewicht te behouden, sport regelmatig, drink met mate.