Gevolgen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk belast het hart extra. Het hart moet immers harder pompen en de aders moeten het bloed onder een hoge druk vervoeren. Op termijn kan dat een nadelige invloed hebben op de bloedsomloop. Daardoor lopen hoge bloeddrukpatiƫnten een verhoogd risico op hartfalen, hartaanvallen, hersenbloedingen, herseninfarcten en nierfunctiestoornissen.

Hart

De slagaders naar het hart kunnen verstopt geraken en de hartwand kan verdikken. Het hart wordt extra belast, waardoor er problemen kunnen ontstaan met kortademigheid en vochtophoping.

Hersenen

Ook de slagaders naar de hersenen kunnen verstopt geraken. Dit noemen we hersentrombose. De slagaders kunnen ook een beroerte of hersenbloeding veroorzaken. De patiƫnt kan daardoor verlamd geraken, in coma komen of zelfs overlijden.

Nieren

Ook de slagaders naar de nieren kunnen verstopt geraken. Dat kan leiden tot nierfalen, waardoor de nieren het lichaam niet meer voldoende kunnen zuiveren van afvalstoffen.

Ogen

Doordat de bloedvaten in het netvlies van je ogen uitzetten , versmallen of draaien, kan je gezichtsvermogen minderen en kun je op termijn zelfs blind worden.

Ledematen

Ook de bloedvaten in je benen kunnen aangetast worden. Dan krijg je last van zogenaamde etalagebenen nadat je even aan het stappen bent.  Je moet dan telkens even pauzeren voordat je verder kunt stappen.