Hoe werkt het South Beach-dieet?

“Een paar kilootjes minder”. Het is een veelgehoord voornemen, maar toch slagen we er vaak niet in om ons alle zoet te ontzeggen en komen de verloren kilo’s er al weer even snel terug bij als ze er vanaf vlogen. Wie ze blijvend liever kwijt dan rijk is moet zich eens aan het South Beach dieet wagen!

De basis

De Amerikaanse radioloog Arthur Agatson bedacht dit dieet na zelf talloze andere manieren uitgeprobeerd te hebben die nooit voldoening gaven. Het South Beach dieet is gebaseerd op goede koolhydraten, zijnde koolhydraten met een lage glycemische index en weinig verzadigd vet. 

De glycemische index geeft op een schaal van 1 tot 100 weer in welke mate de koolhydraten de glucose in het bloed doen toenemen. Wanneer we eten stijgt onze suikerspiegel, goede koolhydraten beperken dit. Goede koolhydraten zijn deze die onze bloedspiegel niet overmatig doen toenemen en situeren zich op de index onder 50.

De praktijk

Gezond eten en gezond blijven eten is de boodschap. Het dieet is daarom opgedeeld in drie fases, waarvan de eerste (en meest ingrijpende) fase logischerwijs in het grootste gewichtsverlies zal resulteren. De eerste fase, de ontwenningsfase, duurt twee weken. Hierbij is het belangrijk om te leren welke voeding veel geraffineerde koolhydraten en suikers bevat. Wit brood en snoep moeten plaats maken voor mager vlees , vis kaas en melk. 

De tweede fase is tevens de moeilijkste. Het gewichtsverlies zal minder snel lopen en je moet bovendien volharden in de lange periode die enkele maanden kan duren. Hier worden de eerste goede koolhydraten in het dieet opgenomen zoals fruit en volkoren graanproducten. 

De laatste fase is de stabiliserende fase. Je streefgewicht zal je nu moeten behouden door drie keer per dag evenwichtig te eten. In principe mag je alles eten, maar magere vis en mager vlees zouden een essentieel bestanddeel moeten blijven.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel is uiteraard het behoud van je gewicht, van een jojo-effect is geen sprake indien je je strikt aan de regels houdt.  Het is eveneens een gezond, verantwoord dieet dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl. 

Voor fervente sporters is dit dieet echter af te raden, gezien het ook de spiermassa wat doet afnemen. Daarnaast treedt soms ook constipatie op. Dit zou te wijten zijn aan de geringe vezelinname die het dieet voorschrijft. Gezinvriendelijk valt het overigens niet te noemen, daar het dieet erg afhankelijk is van persoon tot persoon en “eten wat de pot schaft” bijgevolg niet meer zo vanzelfsprekend is. Hoe dan ook, de kilo’s die je kwijt wil kan je wel effectief én definitief kwijt geraken!