Hoe moet je je fiets afstellen?

Als je een nieuwe fiets hebt, moet je deze natuurlijk eerst afstellen. Het is belangrijk dat je fiets afgestemd is op jouw lengte.

  • Sta recht over het frame met je voeten plat op de grond. Normaal gezien zou er een vijftal centimeter tussen de top van het frame en je kruis moeten zitten. Dit mag niet te veel en niet te weinig ruimte zijn. Op een mountainbike mag er iets meer ruimte tussenzitten. Op een vrouwenfiets die geen hoge stang heeft, is deze stap natuurlijk niet nodig.
  • Zet je zadel op een hoogte dat je je been kan uitstrekken tot het volledig recht is als je neerzit. Je knie moet slechts lichtjes gebogen zijn als als je voet op de pedaal in laagste positie staat. op die manier zal je je kracht maximaliseren en je vermoeidheid minimaliseren.
  • Voor je comfort zal je zadel op hetzelfde niveau moeten staan. Het moet dus niet te veel voorover of achterover buigen. Als het te veel naar voren buigt, lijkt het alsof je eraf glijdt, als het te veel naar achter buigt, lijkt het alsof je achterover zult vallen. Bij veel fietsen kan je ook je zadel naar voor of naar achter schuiven, in de stand die voor jou het meest comfortabel is.
  • Je stuur kan je hoger of lager zetten. Het is de bedoeling dat je de positie vindt waarin jij comfortabel op de fiets kan zitten zonder te veel kracht te zetten op je rug, schouders of polsen. Veel hangt hier af van je persoonlijke voorkeur.
  • Misschien zul je je fiets wel een aantal keer opnieuw moeten afstellen voor hij helemaal aangepast is aan je persoonlijke voorkeuren. Blijf vooral proberen tot je de fiets zo is afgesteld dat hij voor jou het meest comfortabel is.
Lees meer over: fiets , fietsen , frame , zadel