Dubbele beglazing, een logische keuze

Dubbele beglazing wordt tegenwoordig standaard toegepast bij nieuwbouw en ook in oude huizen vervangt men enkel glas vaak door dubbel glas. Dankzij het groter isolerend vermogen is dubbel glas de norm geworden. Bovendien kan je kiezen uit een ruim aanbod aan glassoorten met bijkomende functies op het gebied van verwarming, geluiddemping, zonwering en veiligheid. Wie energiebesparing hoog in het vaandel draagt, kan nog een stap verder gaan met hoogrendementsglas of driedubbel glas.

Wat is dubbel glas?

Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten, die gescheiden worden door een laag lucht. Deze lucht is verantwoordelijk voor het isolerend vermogen van het glas en vermijdt condensatie.

Welke soorten dubbel glas zijn er op de markt?

Naast het basismodel is dubbelzijdig glas ook verkrijgbaar in een aantal varianten met bijzondere eigenschappen.

Akoestische beglazing

Akoestische beglazing bestaat uit twee of meerdere glasplaten van verschillende dikte, waartussen zich een laag lucht of een gasmengsel bevindt. Dankzij de verschillende dikte van de glasplaten is akoestische beglazing uitstekend geschikt om geluidsoverlast te bestrijden en sterk aan te raden als je in de nabijheid woont van een bron van lawaai, zoals een spoorweg.

Zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing controleert de invloed van zonlicht en zonnewarmte op de ruimte. Deze beglazing kan uitgevoerd worden in reflecterend en/of absorberend glas en is ideaal voor schuine dakramen en ramen gericht op het zuiden.

Reflecterende beglazing is bedekt met een dun laagje reflecterend materiaal dat de zonnewarmte tegenhoudt en het zonlicht doorlaat. Op deze manier blijft het tegelijk licht en fris in de kamer.

Absorberende beglazing houdt een vrij groot deel van de binnenvallende zonnestraling vast dankzij de pigmenten die in het glas verwerkt zijn. De opgebouwde zonnewarmte in het glas komt deels vrij aan de buitenkant van de muur en deels aan de binnenkant. Hierdoor blijft de temperatuur in je woning evenwichtig in alle seizoenen.

Veiligheidsbeglazing

Veiligheidsbeglazing is opgebouwd uit gehard glas of uit twee of meerdere glasplaten die gescheiden worden door een laag folie in kunststof die het risico op glasbreuk vermindert. Dit type glas is vooral geschikt voor kwetsbare beglazingen, zoals een glazen deur of het dak van een veranda.

Verwarmende beglazing

Verwarmende beglazing bestaat uit twee bladen in gehard glas. Tussen de glasplaten bevindt zich een metaalcoating, aangesloten op de elektrische voeding. De temperatuur in de binnenruit bedraagt hierdoor ongeveer 35 graden. Je kan verwarmende beglazing gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarmig, afhankelijk van de beschikbare raamoppervlakte.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas bestaat uit glasplaten die gescheiden worden door een gasmengsel of door een transparante metaaloxidelaag op één van de platen. Dit type glas isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas.

Wanneer kies je voor driedubbele beglazing?

Men past driedubbele beglazing voornamelijk toe in passiefhuizen. Dit zijn huizen die ontworpen zijn om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Als je kiest voor driedubbele beglazing, moet je zeker weten dat de raamkozijnen stevig genoeg zijn.