Dementie voorkomen

Het is onmogelijk om dementie volledig te voorkomen. Er zijn wel enkele factoren die de kans op dementie kunnen verminderen.

  • Overmatig alcoholgebruik verhoogt -zoals bij veel andere ziektes- de kans op dementie. Een studie aan de universiteit van Rotterdam heeft wel uitgewezen dat matig alcoholgebruik (3 alcoholische dranken per dag) de kans op dementie verkleint. Een mogelijke verklaring voor de positieve invloed van alcohol is de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen, het verminderde risico op bloedklonters en een lager cholesterolgehalte. Alcohol zou ook de hersenfuncties beïnvloeden door de verhoogde vrijstelling van acetylcholine, een chemische stof die een positieve invloed heeft op het geheugen. Rode wijn wordt het meeste aangeraden door wetenschappers.
  • Een steeds terugkomend advies om ziektes te voorkomen, is lichaamsbeweging. Dat geldt ook voor dementie, mensen die regelmatig bewegen lopen minder risico op een vorm van dementie.
  • Het is belangrijk om de geest actief te houden, het brein blijven oefenen is een goede tip om dementie op afstand te houden. Bordspelen, puzzels, lezen, een instrument spelen… heeft een beschermend effect op de hersenen.
  • Sommige stoffen dienen vermeden te worden, omdat ze de kans op dementie verhogen. Zware metalen zoals aluminium en kwik vermijd je best omdat aanraking met zware metalen de kans op dementie verhoogt. Hetzelfde geldt voor pesticiden (chemische producten om onkruid, schimmels, ongedierte… te verdelgen). Natuurlijke, niet-giftige bestrijdingsmiddelen zijn hiervoor een perfect alternatief.
  • Het is belangrijk om gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol op peil te houden, zo hou je het hart gezond en verlaag je het risico op dementie.
  • Een gezonde voeding is onontbeerlijk voor een gezonde levensstijl. Verzadigde (dierlijke) vetten zijn nefast voor een gezond dieet, zij dienen zo veel mogelijk vermeden te worden. Onverzadigde vetten verminderen het risico op tal van ziektes en dus ook op dementie. Enkelvoudige onverzadigde vetten zitten in levensmiddelen zoals olijfolie, noten, avocado’s… meervoudige onverzadigde vetten zitten in lijnzaadolie, walnootolie en vis en schaaldieren. Regelmatig vis of zeevoedsel eten verlaagt het risico op dementie met maar liefst 30%.
  • Antioxidanten in voedsel, vooral vitamine C en E, lijken het risico te verminderen. Ook voldoende selenium is belangrijk. Naar de werking van vitamines moet echter nog veel onderzoek gedaan worden.
  • Last but not least: sociaal contact is belangrijk voor een gezonde geest. Mensen met veel sociale contacten lopen minder risico op een vorm van dementie.
Lees meer over: alcohol , dementie , hersenen , ziektes