Complicaties bij in-vitrofertilisatie of IVF

Een in-vitrofertilisatie is een erg belastende behandeling. Je natuurlijke hormoonhuishouding wordt met behulp van medicijnen onderdrukt en vervangen door een kunstmatige regeling. Hierdoor kan je lichaam zich volgens een vast tijdsschema voorbereiden op de behandeling en vergroot je kans op een succesvolle zwangerschap aanzienlijk. Het nut van de hormonenbehandeling is onbetwist, maar er kunnen wel onaangename lichamelijke en mentale bijwerkingen optreden.

Zo neemt het risico op buitenbaarmoedelijke zwangerschap en op het ovarieel hyperstimulatiesyndroom licht toe bij een IVF-behandeling. Bovendien kunnen de medicijnen een negatieve weerslag hebben op je humeur. Als je ten slotte zwanger wordt van een tweeling of van een drieling, is er een verhoogd risico op specifieke complicaties.

Lichamelijke complicaties

Ovarieel hyperstimulatiesyndroom

Bij in-vitrofertilisatie krijg je een hormonenbehandeling om de rijping van meerdere eicellen te stimuleren. Als de behandeling te goed aanslaat, kan je last krijgen van het ovarieel hyperstimulatiesyndroom. In dit geval beginnen uitzonderlijk veel eicellen te rijpen, waardoor je eierstokken pijnlijk aanvoelen.

Je kan het ovarieel hyperstimulatiesyndroom herkennen aan de volgende klachten:

Als je last hebt van één of meerdere van deze symptomen tijdens je IVF-behandeling, contacteer dan je huisarts.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je een IVF-behandeling volgt, loop je een licht verhoogd risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit houdt in dat het embryo zich niet in je baarmoeder innestelt, maar wel in je eileiders, in je buikholte of op je eierstok. In dat geval moet je het embryo operatief laten verwijderen. Als je na een IVF-behandeling succesvol zwanger wordt, raadpleeg dan je huisarts als je last hebt van vaginale bloedingen of buikpijn. Deze klachten kunnen symptomen zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Mentale complicaties

Een IVF-behandeling is erg vermoeiend. Je zal veel tijd en aandacht moeten besteden aan de behandelingen en controles die je ondergaat in het ziekenhuis. Bovendien kunnen de hormonenbehandelingen je hormoonhuishouding in de war sturen, waardoor je je minder goed in je vel voelt.

Veel voorkomende klachten als gevolg van hormonale veranderingen zijn:

  • prikkelbaarheid
  • opvliegers
  • rusteloosheid
  • futloosheid

Deze complicaties zijn lastig voor jou en voor je partner, maar je zal moeten aanvaarden dat je je tijdens de duur van de behandeling niet optimaal voelt. Dokters raden aan om zo veel mogelijk rust en regelmaat in je leven te brengen. Dit zal je klachten niet kunnen terugdringen, maar kan wel voorkomen dat ze erger worden.

Zwanger van een twee- of drieling?

Bij in-vitrofertilisatie kan je in bepaalde omstandigheden kiezen om meerdere embryo’s te laten inplanten in je baarmoeder om de kans op zwangerschap te verhogen. Een zwangerschap van een tweeling of drieling gaat altijd gepaard met een verhoogd risico op bepaalde complicaties voor jou en voor de embryo’s, ook in het geval van een natuurlijke zwangerschap.

Als moeder heb je meer kans om diabetes te ontwikkelen tijdens de zwangerschap en kan je sneller last krijgen van een hoge bloeddruk. Meet daarom regelmatig je bloeddruk als je zwanger bent van een meerling.

Voor de embryo’s is vooral het verhoogd risico op een vroeggeboorte gevaarlijk. Als een baby te vroeg geboren wordt, is zijn lichaamsgewicht vaak te laag en is de kans groter dat hij een ontwikkelingsachterstand oploopt. Daarom is inplaatsing van meerdere embryo’s alleen toegelaten in specifieke situaties.