Behandeling ziekte van Lyme

De behandeling van de ziekte van Lyme is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt en de symptomen die de patiënt vertoont.

Teek verwijderen

Als je een tekenbeet hebt, verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter de kans op besmetting met de bacterie die de ziekte verwekt. Probeer de teek niet te verdoven met alcohol of andere middelen.

Verwijder de teek met een pincet dat je bij de apotheker koopt. Trek hem er in een ruk uit, maar draai er niet aan. De kans is dan groot dat de kop van de teek onder de huid blijft zitten.

Diagnose

Voor de arts is het vaakniet gemakkelijk de diagnose van de ziekte van Lyme te stellen. De symptomen die in het eerste stadium van de ziekte optreden komen immers ook bij andere ziekten voor. Een bloedtest is noodzakelijk, tenzij er nog sprake is van erythema migrans, de rode ronde vlek die een van de eerste symptomen van de ziekte is.

Het is erg belangrijk dat je na een tekenbeet goed oplet op mogelijke verschijnselen van de ziekte van Lyme. Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Antibiotica

Wanneer de rode ronde vlek (erythema migrans) pas verschenen is, volstaat een antibioticakuur met tabletten om de ziekte te genezen. In een later stadium kan het noodzakelijk zijn de antibiotica via een infuus toe te dienen. Welk antibioticum de patiënt krijgt, is afhankelijk van het stadium van de ziekte en het type van de behandeling (oraal of intraveneus)

Als er sprake is van chronische ziekte van Lyme, zal de patiënt vaak blijvende gezondheidsproblemen krijgen.