Tekenbeten en de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme begint natuurlijk altijd met een tekenbeet. Maar hoe zie ik nu of ik door een teek gebeten ben? En nog belangrijker, hoe kom ik erachter of ik zo de ziekte van Lyme opgelopen heb?
Teken, dragers van bacteriën
Teken zijn parasitaire mijten die op schaduwrijke plekken in het bos, het struikgewas of gras leven. Daar wachten op een zoogdier, vogel of reptiel, waaraan ze zich kunnen vasthechten om zich met het bloed te voeden. Teken staan bekend als verspreiders van bacteriën, waaronder de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Een tekenbeet is op zich niet zo erg, maar als die teek drager was van de bacterie Borrela burgdorferi, kan je de ziekte van Lyme krijgen, wat niet zo prettig is en zonder behandeling zelfs kan uitgroeien tot een ernstige aandoening.
Tekenbeet herkennen en teek verwijderen
Teken zijn erg klein, tussen 1 mm. en 3 mm. groot. Ze zien eruit als spinnetjes. Ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet opvallen, zoals de liezen, de knieholtes en de liezen. Bij kinderen, die kleiner zijn, kruipen ze ook snel achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens.
De teek verwijder je best met een speciaal tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met het pincet. Trek de teek langzaam, in een ruk uit de huid. Ontsmet het wondje met alcohol, eter of olie.
Wees op je hoede
Let de weken nadat je een tekenbeet had extra op. Als je een rode, ringvormige huiduitslag ziet verschijnen op de plek van de tekenbeet, is het tijd om naar je huisarts te gaan. Dit is immers het eerste symptoom van de ziekte van Lyme.