Oorzaak ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die het gevolg is van een tekenbeet. De oorzaak ervan is de bacterie Borrela burgdorferi. Een teek die drager is van de bacterie kan de mens ermee infecteren.

Teken

Teken zijn parasitaire mijten die eruit zien als kleine spinnetjes en leven in gras of struikgewassen. Ze leven van het bloed van gewervelde dieren. Daar zitten ze te wachten tot er een gastheer langskomt in wiens huid ze zich kunnen vastbijten. Een teek kan enkele dagen tot weken op zijn gastheer blijven zitten. Een teek nestelt zich meestal in de huidplooien. Er bestaan verschillende soorten teken. In Europa is de schapenteek de bekendste overbrenger van de ziekte van Lyme.

Bacterie

Er bestaan verschillende soorten van Borrela burgdorferi, die ieder andere symptomen tot gevolg hebben.  Borrela burgdorferi behoort tot de spyrocheten. Ziektes die veroorzaakt worden door spyrocheten geven meestal een terugval. De bacterie kan namelijk jarenlang in het lichaam verborgen blijven in een inactieve vorm.

Besmetting

Naar alle waarschijnlijkheid vindt de besmetting van de teek niet meteen plaats. De bacterie bevindt zich immers in de darm van de teek en gaat zich pas vermenigvuldigen wanneer er een beetje bloed gezogen is.  Als je de teek tijdig verwijdert, binnen de 24 uur, is de kans op infectie dus erg klein.

Niet alle teken zijn besmet met de bacterie Borrela burgdorferi. In onze kontreien zou ongeveer 10 à 25% van de teken besmet zijn.