Behandeling slaapwandelen

Een behandeling voor slaapwandelen is in de meeste gevallen niet echt nodig. Het gaat meestal vanzelf weer over, zeker als het om kinderen gaat die slaapwandelen. Als je merkt dat een van je kinderen of iemand anders slaapwandelt, leid hem of haar dan rustig terug naar bed. Het is niet gevaarlijk om de slaapwandelaar wakker te maken, maar hij of zij kan wel heel erg schrikken en verward of gedesoriƫnteerd zijn. Kinderen kun je zeker beter niet wakker maken.

Bij volwassen slaapwandelaars is het probleem vaak te wijten aan medicijngebruik. Een verandering van medicatie kan het probleem dan in veel gevallen al oplossen. Als het slaapwandelen leidt tot zware vermoeidheid overdag of je je regelmatig bezeert tijdens het slaapwandelen, kan je dokter je medicijnen voorschrijven. Soms kan kortstondig gebruik van slaapmiddelen of antidepressiva aan te raden zijn.

Als het slaapwanden in verband gebracht kan worden met een onderliggend medisch of mentaal probleem, moet dit probleem behandeld worden.

Vermoeidheid en slaapwandelen vergroten de kans op slaapwandelen. Het is dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet oververmoeid geraakt en er een regelmatig slaappatroon op nahoudt. Kinderen kun je bijvoorbeeld door de dag al een dutje laten doen.

Lees meer over: kinderen , slaapwandelen , slapen , vermoeidheid