Behandeling aderverkalking

Aderverkalking of atherosclerose kan niet genezen worden, maar een behandeling kan de ziekte vertragen of een halt toeroepen. Het belangrijkste doel van de behandeling is voorkomen dat de slagaders te veel gaan vernauwen, zodat de symptomen zich niet verder ontwikkelen en de vitale organen niet beschadigd worden.

Het is in de eerste plaats ook belangrijk dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt: niet roken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging. Maar soms is het ook noodzakelijk dat de patiënt medicijnen neemt.

Cholesterolmedicatie

Cholesterolmedicijnen kunnen de slechte cholesterol in je lichaam verlagen. Op die manier wordt de afzetting van vetachtige stoffen in je slagaders vertraagd, gestopt of wordt het proces zelfs omgekeerd. Er zijn een heleboel cholesterolmedicijnen, waaronder statines en fibraten.

Bloedverdunners

Bloedverdunners verkleinen het risico op dat bloedplaatjes samenklonteren in de vernauwde slagaders en zo de slagaders nog meer verstoppen.

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen kunnen je bloed helpen verdunnen door te voorkomen dat er zich bloedklonters vormen.

Bloeddrukmedicijnen

Medicijnen om de bloeddruk te verlagen, zoals bètablokkers, ACE-inhibitoren en calciumantagonisten kunnen de atherosclerose vertragen.

Andere medicatie

Andere medicijnen kunnen voorgeschreven worden om bepaalde risicofactoren van aderverkalking onder controle te houden, bijvoorbeeld ter behandeling van diabetes.

Als je ernstige klachten hebt of je slagaders volledig geblokkeerd zijn en weefsels en spieren afsterven, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Operatie

Als de aanpassingen van je levensstijl en de medicijnen niet voldoende helpen, zal een operatie noodzakelijk zijn. Er zijn verschillende operaties die tot de mogelijkheden behoren.

Angioplastiek: vernauwde slagaders worden verwijd door een ballonnetje in de vernauwing te schuiven en dit op te blazen. Na de operatie wordt de ballon weer verwijderd. Deze operatie kan toegepast worden op de kransslagaders van het hart, maar ook op de vernauwde slagaders in het been.

Endarterectomie: de vetachtige stoffen worden verwijderd van de wanden van de versmalde slagaders.

Trombolyse

Als je een slagader hebt die geblokkeerd wordt door een bloedklonter, kan daar een medicijn ingespoten worden dat het stolsel oplost. Die ingreep heet een trombolyse.

Bypass

Tijdens deze operatie kan men gebruik maken van een bloedvat of een synthetisch buisje, om zo het bloed om de geblokkeerde of vernauwde slagader heen te leiden.