Aderverkalking

Aderverkalking, ook wel atheromatose of atherosclerose genoemd, is een ziekte die zich langzaam ontwikkelt en waarbij vetachtige stoffen op de wanden van slagaders worden afgezet. De ziekte kan allerlei hart- en vaatziekten tot gevolg hebben.

Symptomen Aderverkalking

Hart

pijn en beklemmend gevoel in borstkas (angina pectoris kortademigheid) zweten, misselijkheid, duizeligheid, lichthoofdig gevoel en hartkloppingen.

Hersenen

TIA of beroerte met als symptomen: duizeligheid of verwardheid, zwakte of verlamming aan een kant van het lichaam, gezichtsstoornissen, verlies van gezichtsvermogen, moeite met lopen, coƶrdinatieproblemen in armen en handen, moeite met spreken of onduidelijk spreken.

Buik

Na de maaltijd dof gevoel of krampen in de buik, gaat soms gepaard met braken, diarree of zwelling van de buik.

Benen

Pijn bij het rondwandelen (claudicatio intermittens), ook wel etalagebenen genoemd.

Complicaties aderverkalking

Complicaties die het gevolg zijn van de aandoening, zijn afhankelijk van de plaats waar de aderverkalking voorkomt. Ze kunnen bestaan uit: angina pectoris, hartaanval, een Transient Ischaemic Attack (TIA), een beroerte, zogenaamde etalagebenen, enz.

Oorzaak atherosclerose

De precieze oorzaak van aderverkalking is onbekend, maar de aandoening zou vermoedelijk beginnen met de beschadiging van de binnenwand van een ader. Die beschadiging wordt veroorzaakt door:

Hoge bloeddrukHoge cholesterolIrriterende stoffen zoals nicotineBepaalde ziekten zoals diabetes

Door die beschadiging gaan bloedplaatjes zich ophopen op de beschadigde plek, wat leidt tot ontstekingen. Uit die ophopingen van bloedplaatjes worden plaques, bestaande uit vetten en vetachtige stoffen, gevormd.

Behandeling atherosclerose

Aderverkalking kan niet genezen worden maar door een efficiƫnte behandeling kan de ziekte wel vertraagd of een halt toegeroepen worden. Het is dus belangrijk dat je niet rookt, een gezond dieet volgt en voldoende beweegt. Medicijnen als cholesterolmedicijnen, bloedverdunners, antistollingsmiddelen, bloeddrukmedicijnen en andere kunnen ingezet worden om de risicofactoren van aderverkalking onder controle te houden.

Voorkomen van aderverkalking

Je kunt aderverkalking voorkomen door niet te roken, voldoende te bewegen, gezond te eten en stress onder controle te houden.