Afvallen met gastric bypass

Een gastric bypass of maagverkleining beoogt een verminderde voedselinname bij de patiënt, waardoor deze zal afvallen. Die verminderde voedselinname wordt op verschillende manieren bereikt.

  • De patiënt voelt zich sneller verzadigd. De voormaag of het maagzakje is immers maar klein, daardoor zal de patiënt vanzelf minder voedsel consumeren.
  • Het hongergevoel van de patiënt neemt af. Het maagzakje is afgescheiden van de maag, daardoor ontstaat er een verminderde productie van het hongerhormoon.
  • De patiënt zal minder zin hebben om te snoepen. Bij de consumptie van suiker krijgen veel patiënten namelijk een onbehaaglijk gevoel, wat we ook  wel het dumpingsyndroom noemen. Dat onbehaaglijk gevoel kan gepaard gaan met symptomen als misselijkheid, braken en diarree.

Resultaat gastric bypass

De meeste patiënten die een gastric bypass ondergingen zijn na een jaar tijd al 70% van hun overgewicht kwijt. De eerste maanden zal het gewichtsverlies het grootst zijn. Normaal vermageren patiënten alleen de eerste 18 maanden. Daarna zal het gewicht stabiliseren.