Zorgen voor een persoon met Alzheimer
Iemand die een persoon die aan Alzheimer lijdt verzorgt, is doorgaans zeer betrokken bij het ziekteverloop.
- Je helpt om de levenskwaliteit van de persoon in kwestie zo hoog mogelijk te houden.
- Doorheen de tijd leer je enorm veel bij wat symptomen, behandeling en het ziekteverloop betreft.
- Je bent veelal op de hoogte van afspraken met de dokter en houdt de inname van medicamenten mee in het oog.
- Je biedt steun en genegenheid.
Terwijl veel patiënten tot lang na de diagnose hun zelfstandigheid behouden, zijn er ook velen die meteen hulp nodig hebben bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Ongeacht hoe lang je als patiënt al geconfronteerd bent met de ziekte, het tast ieders leven aan. Zowel op emotioneel, fysiek als zelfs economisch vlak.Weet dat de rol van verzorgend persoon zeker niet de makkelijkste is. Hieronder vind je een paar tips die je kunnen helpen bij de uitvoering van die belangrijke rol:
- Laat de persoon in zoveel mogelijk activiteiten participeren. Zoek een goed evenwicht tussen de handelingen die je de persoon zelfstandig laat doen en de handelingen waarbij jij helpt –of zelfs volledig uitvoert.
- Hou realistische doelen voor ogen. Besef dat niet alles tot de mogelijkheden behoort. Probeer teleurstelling zoveel mogelijk te vermijden.
- Zoek een goede gesprekspartner. Ook jij hebt nood aan een goede steun en toeverlaat. Zoek iemand binnen de familie of in je vriendenkring. Sluit je desnoods aan bij een praatgroep.
- Verwaarloos je eigen leven niet. Vergeet je eigen sociale leven en hobby’s niet. Dit zal je helpen om je spreekwoordelijke batterijen op te laden.
Daarnaast is het belangrijk dat je als verzorger ten allen tijde rekening houdt met onderstaande factoren:
- Het ziekteverloop is enorm veranderlijk. Op momenten kan de patiënt quasi alle dagelijkse handelingen uitvoeren, terwijl hij/zij op andere momenten net heel afhankelijk kan zijn. Daarenboven kan de respons op de medicatie ook variëren. Het is belangrijk dit te weten omdat anders nogal snel geoordeeld wordt dat de patiënt onnodig veeleisend of afhankelijk is.
- De ziekte van Alzheimer is een progressieve ziekte. Hoewel medicatie de symptomen kunnen verminderen, zullen ze nooit de ziekte zelf genezen.
- Depressies kunnen de symptomen van Alzheimer versterken. Het is dus belangrijk dat de signalen van een depressie tijdig herkend worden en zo snel mogelijk een behandeling wordt opgestart.