Symptomen van de ziekte van Alzheimer
Het is niet altijd makkelijk om aan de hand van louter symptomen de ziekte -of het begin ervan- van Alzheimer vast te stellen. Veel van de symptomen zijn immers gelijkaardig aan die van andere aandoeningen.
Het is belangrijk om te weten dat elke patiënt anders reageert op deze ziekte. Dit maakt het moeilijk om een duidelijk afgebakende lijst met symptomen samen te stellen.
Wel maakt men een onderscheid wat de gradaties van de ziekte betreft. Zo onderscheiden we 3 specifieke vormen van Alzheimer:
- de milde vorm
- de eerder gebruikelijke, normale vorm
- de ernstige variant
De symptomen zijn weliswaar niet altijd van in het beginstadium merkbaar. Veel van de symptomen sluimeren aanvankelijk en worden erger naarmate de ziekte vordert. Zo verergeren de symptomen aanhoudend gedurende een periode van 7 tot 10 jaar, uiteraard volledig afhankelijk van individu tot individu.
Milde variant
De meest milde vorm van de drie gaat meestal gepaard met het progressief achteruit gaan van de hersenfunctionaliteiten. Het deel van de hersenen dat instaat voor het geheugen en de spraak wordt vaak het eerst aangetast.
Gebruikelijke symptomen voor deze milde variant zijn:
- verwarring
- last van het geheugen
- stemmingswisselingen
- spraakproblemen
- vergeetachtigheid
Normale variant
- incontinentie
- hallucinaties
- repetitief gedrag
- desillusies
- slaapproblemen
- obsessief gedrag