Zijn hartkloppingen ernstig?
Het kan best schrikken zijn, wanneer je je hart plotseling duidelijk voelt kloppen en al helemaal wanneer je hartslag ineens een ander ritme heeft. Maar zijn hartkloppingen daarom ook ernstig?
Het betekent in ieder geval niet dat er per definitie iets schort aan je hart. Een onderliggende hartaandoening is slechts in een minderheid van de gevallen de oorzaak. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen namelijk te wijten aan stress, nicotine, cafeïne, alcohol, drugs, e.d. Je kan vaak zelf de hartkloppingen doen verminderen door deze zaken te vermijden.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat hartkloppingen soms wel ernstig zijn. Wanneer is dit nu het geval?
Hartkloppingen zijn ernstig wanneer een ernstige onderliggende aandoening de oorzaak is. Het is dus altijd aangewezen om door een arts te laten vaststellen of dit het geval is.
Symptomen die er op kunnen wijzen dat het om ernstige hartkloppingen gaat, zijn de volgende:
- zweten
- slapheid
- borstpijn
- kortademigheid
- duizeligheid
- het bewustzijn verliezen
Wanneer hartkloppingen gepaard gaan met deze klachten, is onmiddellijk medische hulp vereist. Ook zijn in dit geval de hartkloppingen meestal frequenter en duren ze langer. Ze kunnen onverwacht of na slechts een kleine fysieke inspanning optreden.
Het zijn niet zozeer de hartkloppingen op zich die gevaarlijk zijn, maar ze kunnen wel wijzen op een onderliggende aandoening. Deze aandoeningen zijn wel zeer ernstig en dienen onmiddellijk behandeld te worden. Voorbeelden hiervan zijn voorkamerfibrillatie, hartklepaandoeningen en vernauwing van de kransslagaders.