Behandeling van hartkloppingen
De behandeling van hartkloppingen hangt af van de soort hartkloppingen die je hebt en hun oorzaak. Het is altijd aangeraden om bij een arts langs te gaan die de ernst en oorzaak van de hartkloppingen kan bepalen. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen niet ernstig en kan je ze zelf behandelen door je levensstijl licht aan te passen. Indien echter een hartaandoening de oorzaak van de hartkloppingen is, of je ondervindt nog meer klachten, is behandeling door een arts noodzakelijk.
Wat kan je er zelf aan doen?
Kleine aanpassingen in je levensstijl zullen ervoor zorgen dat de hartkloppingen verminderen. Zo doe je er goed aan om alcohol en cafeïne te vermijden. Hou ook je bloeddruk en cholesterolgehalte in de gaten.
Probeer tevens te zorgen voor momenten van rust in je dag. Stress is namelijk de grote boosdoener. Minder stress in je leven, betekent ook minder last van hartkloppingen. Ademhalingsoefeningen, yoga of tai chi kunnen helpen om stress tegen te gaan.
Ook is het aangeraden om je hartkloppingen goed op te volgen, vooral in het begin. Hou een soort dagboek bij. Uitgebreide informatie over je klachten helpen de dokter bij het bepalen van de oorzaak. Bovendien merk je zo meteen op wanneer je plotseling een andere soort hartkloppingen voelt of andere klachten ondervindt. Het is goed om onderstaande dingen te noteren.
- Wanneer heb je hartkloppingen?
- Waar voel je de hartkloppingen?
- Hoe lang duren ze?
- Klopt je hart sneller, normaal of trager?
- Wat is je hartslag?
- Klopt je hart regelmatig of onregelmatig?
- Ondervind je nog andere klachten zoals kortademigheid, borstpijn, lichthoofdigheid, misselijkheid of zweten?
Behandeling door een arts
Onmiddellijke medische bijstand is vereist wanneer je tijdens de hartkloppingen pijn in de borstkas voelt, kortademig bent of het bewustzijn verliest. Dit wijst er op dat de hartkloppingen te wijten zijn aan een ernstige oorzaak, meestal een hartaandoening.
Er zijn verschillende hartaandoeningen die hartkloppingen veroorzaken, maar de meest voorkomende is voorkamerfibrillatie. Dit betekent dat de voorkamers van het hart niet meer regelmatig samentrekken, hetgeen kan leiden tot de vorming van bloedklonters. Voorkamerfibrillatie geeft vooral aan dat je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten en dient beschouwd te worden als een waarschuwing voor latere hartproblemen. Daarom is een onmiddellijke check-up door een cardioloog noodzakelijk.
Als een hartaandoening de hartkloppingen veroorzaakt, worden medicijnen toegediend om het hartritme weer te normaliseren.
In noodsituaties waarbij hartkloppingen gepaard gaan met pijn in de borst, kortademigheid of lage bloeddruk, worden er onder verdoving elektrische shocks toegediend, zodat het hart weer langzamer en regelmatiger klopt.