Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van artritis die zich voordoet in de ruggengraat en die rugpijn en nekpijn veroorzaakt. De pijn is een gevolg van een ontsteking van de gewrichten en ligamenten in de ruggengraat en van de gewrichten die de rug met het bekken verbinden. Naast pijn en stijfheid in de rug kunnen patiënten last hebben van uiteenlopende klachten.

De ziekte van Bechterew is ongeneeslijk, maar artsen zijn wel in staat om de symptomen van de patiënt te verlichten met behulp van medicatie en fysiotherapie. De ziekte treft naar schatting twee tot vijf op de duizend volwassenen, van wie ongeveer negentig procent probleemloos zelfstandig kan wonen.

Wat is de oorzaak van de ziekte?

De oorzaak van de ziekte van Bechterew blijft tot op vandaag een raadsel. Wetenschappers vermoeden dat de ziekte erfelijk is, maar zijn er nog niet in geslaagd om dit te bewijzen. Volgens deze theorie houdt de ziekte verband met een bepaald afwijkend gen dat relatief vaak voorkomt bij Bechterew-patiënten.

Symptomen ziekte van Bechterew

Als je de ziekte van Bechterew hebt, ontwikkelen de eerste symptomen zich waarschijnlijk tussen je 15de en je 35ste levensjaar.

Behalve pijn en stijfheid aan je rug kan je uiteenlopende klachten ervaren:

  • ontsteking van de iris
  • aanslepende gewrichtsontstekingen op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld in de knie
  • ademhalingsproblemen
  • ontsteking van de achillespees
  • een drukkende pijn op de borst
  • korte, stekende pijn in de borst, de buik of de benen
  • hartritmestoornissen
  • een aanhoudend futloos gevoel

Een arts kan de ziekte van Bechterew bevestigen op basis van jouw beschrijving van je symptomen, röntgenfoto’s en een bloedonderzoek.

Leven met de ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is ongeneeslijk, maar fysiotherapie en medicatie stellen de meeste patiënten in staat om de symptomen te onderdrukken en zelfstandig te leven. Fysiotherapie verzacht de pijn in je rug door massage en spieroefeningen en maakt je ruggengraat meer flexibel. Artsen schatten dat negen op de tien patiënten dankzij medicatie en oefeningen geen problematische verstijving van de ruggengraat ontwikkelen en zonder problemen hun dagelijkse bezigheden kunnen uitoefenen.

De kans is dus groot dat je ondanks je ziekte toch aan het werk kan blijven, op voorwaarde dat je geen zware arbeid verricht. Ook als je job weinig fysieke inspanning vergt, is het verstandig om je rug zo min mogelijk te belasten. Probeer niet te lang aan een stuk te staan of te zitten en vermijd al te veel buigende en draaiende bewegingen.

Let dus op voor bewegingen die slecht zijn voor je rug, maar laat je niet ontmoedigen om aan sport te doen. Sporten waarbij je je rug traint, zijn namelijk uitermate geschikt voor Bechterew-patiënten. Vraag raad aan je fysiotherapeut.