Behandeling ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew kenmerkt zich door een chronische ontsteking van de gewrichten in de ruggenwervel. De ziekte is ongeneeslijk en was vroeger erg pijnlijk, maar tegenwoordig kunnen medicatie en fysiotherapie wonderen verrichten voor het welbevinden van mensen die aan de ziekte lijden.

Veel patiënten kunnen dan ook zelfstandig blijven wonen, hoeven hun werk niet op te geven en kunnen zonder grote problemen hun dagelijkse bezigheden blijven uitvoeren. Naast fysiotherapie en medicatie kan ook lichaamsbeweging helpen om het ongemak van de patiënt te bestrijden.

Fysiotherapie

Fysiotherapie vermindert de pijn en stijfheid in je rug met behulp van massages en oefeningen. Je fysiotherapeut zal beoordelen welke soort behandeling voor jou het meest geschikt is en zal je daarnaast ook goede raad geven als je zelfstandig aan sport wil blijven doen.

Je fysiotherapeut zal je waarschijnlijk één van de volgende behandelingen aanbevelen:

  • Groepslessen waarbij je aangepaste oefeningen uitvoert in het gezelschap van andere Bechterew-patiënten
  • Een individeel programma met oefeningen die je zelf thuis kan uitvoeren
  • Massages die je spieren soepeler maken en de pijn verlichten
  • Hydrotherapie: dit is een programma waarbij je oefeningen uitvoert in het water, gewoonlijk in een ondiep zwembad of in een speciaal ontworpen bad. Hydrotherapie verlicht de pijn, verzacht je spieren en verbetert je bloedcirculatie
  • Elektrotherapie: bij elektrotherapie krijg je kleine elektrische schokjes toegediend, waardoor je spieren samentrekken. Hierdoor zou je pijn moeten verminderen.

Medicatie

De ziekte van Bechterew valt niet te genezen met medicatie. Je dokter zal je waarschijnlijk wel geneesmiddelen voorschrijven om je symptomen te verlichten, zoals pijnstillers. Je kan twee soorten pillen innemen om je pijn te verlichten: ontstekingsremmende middelen of alternatieve pijnstillers. Je huisarts zal beoordelen welke soort pijnstiller voor jou het meest geschikt is.

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmende middelen verlichten je pijn en verminderen de zwelling in je gewrichten. Je dokter zal je het type ontstekingsremmer voorschrijven dat het beste aansluit bij je symptomen.

Mogelijk kom je niet in aanmerking voor het gebruik van ontstekingsremmers. Dit is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:je hebt astma
je neemt bloedverdunnende medicijnen zoals aspirine
je hebt last van hartproblemen of een hoge bloeddruk
je bent zwanger
je lijdt aan maagproblemen of nierproblemen

Alternatieve pijnstillers

Als je in jouw situatie geen ontstekingsremmende pijnstillers mag innemen, dan zal je huisarts je alternatieve pijnstillers voorschrijven. Meestal gaat het om pillen op basis van paracetamol, een stof met weinig bijwerkingen. Paracetamol is geschikt voor de meeste patiënten, maar kan wel riskant zijn voor mensen met leverproblemen of met een alcoholverslaving.

Het grof geschut

Als fysiotherapie en geneesmiddelen nog niet leiden tot een verbetering in je toestand, dan kan je huisarts je behandelen met zwaardere medicatie, zoals injecties met een stof die ontstekingen bestrijdt. Dergelijke medicatie heeft veel mogelijke bijwerkingen en is een laatste toevlucht als de gangbare behandeling geen effect heeft.

Lichaamsbeweging is een aanrader

Artsen raden aan om ook zelfstandig te blijven sporten als aanvulling op de programma’s die je volgt onder toezicht van je fysiotherapeut. Uiteraard zijn niet alle sporten geschikt en moet je opletten dat je je ruggengraat niet forceert. Vraag raad aan je fysiotherapeut.