Oorzaak van de ziekte van Bechterew
Wetenschappers hebben tot op vandaag geen duidelijk zicht op de oorzaak van de ziekte van Bechterew, een chronische ziekte die zich kenmerkt door pijnlijke ontstekingen in de gewrichten van de ruggengraat.
Vermoedelijk is aanleg voor de ziekte van Bechterew erfelijk: mensen die aan de ziekte lijden, zijn uitzonderlijk vaak dragers van een bepaald type antigeen. Het gaat om een vorm van het humaan leukocytenantigeen, dat naar schatting bij negentig procent van de Bechterew-patiënten voorkomt. Ter vergelijking: binnen de totale bevolking is ongeveer één op de tien mensen drager van dit antigeen.
Zit de ziekte van Bechterew in de familie?
Onderzoek heeft uitgewezen dat de overgrote meerderheid van de Bechterew-patiënten drager is van een bepaald type van het humaan leukocytenantigeen. Omgekeerd is het zeker niet zo dat alle mensen met dit antigeen de ziekte ontwikkelen. Wanneer een naast familielid aan de ziekte lijdt, loop je wel een verhoogd risico. Wees dus waakzaam en raadpleeg je huisarts als je last hebt van gewrichtspijn in je rug of op andere plaatsen in je lichaam.
Als de ziekte van Bechterew niet voorkomt in je familie en als je toch vermoedt dat je de ziekte hebt, dan moet je je grondig laten onderzoeken door je dokter. Hij kan de ziekte vaststellen op basis van jouw beschrijving van je symptomen, een bloedonderzoek en röntgenfoto’s. Een dergelijk uitgebreid onderzoek is noodzakelijk om de diagnose te kunnen stellen. Het volstaat dus niet om je te laten testen op aanwezigheid van het riskante type van het humaan leukocytenantigeen.
Een woordje uitleg: wat is het humaan leukocytenantigeen?
Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen die een reactie van je afweersysteem uitlokken, zoals bijvoorbeeld virussen of bacteriën. Je afweersysteem herkent de antigenen niet en maakt antistoffen vrij om ze onschadelijk te maken. De humane leukocytenantigenen zijn antigenen die voorkomen aan de oppervlakte van alle cellen in je lichaam, behalve op je rode bloedcellen.
Deze antigenen verklaren waarom orgaantransplantaties zo gevaarlijk zijn. Wanneer het type humaan leukocytenantigeen van de donor te sterk verschilt van dat van te ontvanger, is de kans groot dat de ontvanger het donororgaan afstoot. In dat geval herkent zijn afweersysteem het humaan leukocytenantigeen van de donor namelijk als een gevaarlijke stof. Daarom zoeken artsen soms tevergeefs naar een donor met een type humaan leukocytenantigeen dat voldoende lijkt op dat van de ontvanger.
Wetenschappers weten niet hoe het bewuste type van het humaan leukocytenantigeen leidt tot de ziekte van Bechterew, maar de meesten vermoeden dat er een verband is.